25 helyen vár a különleges fesztivál: több mint nyolcvan programmal készülnek

MTI   
  Megosztom
25 helyen vár a különleges fesztivál: több mint nyolcvan programmal készülnek

A négy ormánsági kistelepülés - Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi - és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogatóközpont negyedik összművészeti fesztiváljának idei kiemelt vendégei a Pécsi Tudomány Egyetem (PTE) több intézete és kara, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) és a siklósi Batthyány Kázmér Általános és Alapfokú Művészeti Iskola.

Bőköz életben akar maradni, és életre való is. A fesztiváligazgató emlékeztetett arra, hogy ez a tájegység, akárcsak Kelet-Európa számos régiója, sok mindent elvesztett. Eltűntek a szerszámai, a kisüzemei, a szokásai vagy a kalákában való együttműködés. Visszahozni már nem lehet, de a települések vezetői és az ott élők még felhasználhatják, megújíthatják a megőrzött, dokumentált régi tudást. A fesztivál célja közösséget és közönséget teremteni

- fogalmazott Márta István fesztiváligazgató a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Drávacsehi házánál tartott sajtótájékoztatón. Az Ormánságban már nagyobb településnek számító, 470 lakosú Kémes polgármestere, Pfeifer Gabriella azt emelte ki, hogy a település számára hatalmas élmény a fesztivál, amelyre már készülnek az ott élők, és várják a rendezvényre érkezőket.

Pál Csaba, Szaporca vezetője úgy fogalmazott, hogy a településen a táj szépsége, a természeti adottságok, a gasztronómia és a rendezvény által odavitt művészeti értékek együtt találhatók meg a fesztivál ideje alatt.

Az egyutcás, 70 lakott házzal rendelkező és 201 lakosú Tésenfa polgármestere, Hideg József arra biztatta az odalátogatókat, hogy fedezzék fel, miként őrzi a település építészeti formakincse a gyönyörű, de mára már elveszett paraszti kultúrát. Németh Tamás, Drávacsehi vezetője a sajtótájékoztató helyszínére utalva megjegyezte, hogy települése legszebb parasztháza Szentendrén található.

Szabó Attila, a PTE Protokoll és rendezvény irodájának munkatársa elmondta, hogy idén a korábbiaknál sokkal gazdagabb programmal jelennek meg, amelyben részt vesz a Műszaki és Informatikai Kar, a Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke, a Konfuciusz Intézet és a Janus Egyetemi Színház.

Nemes Krisztina, az NMI Baranya megyei igazgatója felidézte: azzal a céllal csatlakoztak tavaly a fesztiválhoz, hogy betekintést nyújtsanak a megyében zajló közművelődési folyamatokba. A siker láttán idén társakat is hívtak maguk mellé, Somogy és Tolna megyét, így az NMI-udvarban megjelenik az egész dél-dunántúli régió.

Nagy Csaba, a tájegység parlamenti képviselője úgy fogalmazott, hogy a rendezvénysorozat lehetőséget ad a kulturális örökség maradékának megőrzésére, de fontos feladata az is, hogy reményt adjon az ott élőknek. A fesztivál a kezdetektől missziójának tekinti, hogy segítse a települések iskolásait, idén a Gemenci erdőbe, illetve a horvátországi Kopácsi-rét természetvédelmi területre juthatnak el.

A rendvény számára kiemelten fontos, hogy karbonmentes legyen, ezért faültetéssel járulnak hozzá a karbonlábnyom semlegesítéséhez és a biológiai sokszínűség fenntartásához. Idén 30 őshonos tájfajta gyümölcsfát ültettek el a települések fesztiválhelyszínein.

Az augusztusi fesztiválon fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni, de "elszármazottak" kiállítása is lesz a Drávacsehóban.

A rendezvény részleteiről a fesztivál oldalán lehet tájékozódni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fesztivál

kémes

szaporca

tésenfa

ormánság

programok