Itt a lista: ezek most a legizgalmasabb programok országszerte

MTI   
  Megosztom
Itt a lista: ezek most a legizgalmasabb programok országszerte

Az utóbbi napokban rengeteg színes és érdekes programot, fesztivált fedeztünk fel, most pedig összegyűjtöttük őket egy csokorba. Ha még nem tudod merre indulj el, hogy szórakozz és feltöltődj, akkor böngészd át listánkat, biztosan találsz kedvedre való eseményt. Lássuk, milyen eseményekre lehet számítani augusztusban!

Programokból nincs hiány nyáron, számos település készül különböző fesztiválokkal, ünnepnapokkal országszerte - csak győzz válogatni közülük. Most összeszedtük, hogy milyen érdekességekre számíthat az, aki körbenézne az országban. Gasztronómia, zene de a kultúra szerelmesei sem maradnak esemény nélkül!

Battonyai Alkotótábor

Jövő héten kezdődik a Battonyai Alkotótábor; július utolsó hétvégéjén az idén harmadik alkalommal rendezik meg az eseményt, ahová az ország számos részéből és az országhatáron túlról is neves alkotókat várnak. A festők, grafikusok, zenészek, fotográfusok és egyéb művészeti ágban alkotók számára rendezett tábor július 25-től 28-ig tart, és ebben az évben három olyan programot is terveznek, amely nem csak a táborban lakóknak szól.

Battonya testvérvárosában, a romániai Pécska településen zenés, táncos, irodalmi esttel szórakoztatják a magyar anyanyelvű lakosságot július 26-án. A battonyai Molnár C. Pál Emlékházban négy elismert festőművész kiállításokkal mutatkozik be 27-én, valamint a település polgárainak szintén zenés, táncos irodalmi estet tartanak délután. Ebben az évben a viharsarki kisváros több mint félszáz írónak, költőnek és művésznek ad lehetőséget a bemutatkozásra. A rendezvény bevételét a Pécskai Magyar Közösségi Ház felújítására, fejlesztésére fordítják

14. PanyolaFeszt

Több, mint húsz helyszínen csaknem kétszáz fellépő szórakoztatja majd az idei PanyolFeszt vendégeit augusztus 1. és 4. között a hatszáz lelkes Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Panyolán. A zenei, irodalmi és gasztronómiai rendezvény a "vidék báját" szeretné egy kicsit más formában megmutatni a Tisza, a Szamos és a Túr folyók közelében fekvő községbe érkezőknek.

A zenei- , sport- és gyerekprogramok, kiállítások és irodalmi estek mellett ebben az évben is lehetőségük lesz a látogatóknak a panyolai portákra betekinteni, azaz a helyiek beengedik a vendéget a saját udvarukra. Az idén "workshop" formában szerveznek szilvalekvárfőzést, lesz ciberekóstoltatás, de az érdeklődők megtanulhatják például a híres, helyben termő szilvából elkészített ételek fortélyait és a kültéri kemence építésének rejtelmeit is. A sportkedvelőket biciklis és kenutúrákkal várják, emellett főzdelátogatást és templomtúrákat egyaránt szerveznek, a térségi főzőcsapatok pedig a helyi tájjellegű ételeket készítik el a betyárlevestől a szilvalekváros csavart fánkon át a málékásás töltött káposztáig.

Lesz néptáncbemutató, táncház és pálinkakóstoltatás, a zenei és irodalmi programrész fellépői között Tompos Kátya, Orosz Zoltán harmonikaművész és Barátai, a Parno Graszt, a Nana Vortex, Antonia Vai, az Aurovoir zenekar, a Csángálló, a Magyarpalatkai Banda és a Debreceni Népi Együttes ad koncertet. Boggie és Kemény Zsófia irodalmi esttel várja a közönséget, a Debreceni Színjátszó Stúdió pedig Csehov-komédiákat mutat be.

Kőszegi Ostromnapok

Kulturális kavalkáddal, folklórprogramokkal és koncertekkel is készülnek az augusztus 2-án kezdődő Félhold és telihold - Kőszegi Ostromnapok elnevezésű háromnapos rendezvénysorozatra. A hagyományőrző csoportok harcos ütközetekkel, seregszemlékkel és fegyver- és viseleti bemutatókkal az 1532. évi török ostromot elevenítik fel.

Kőszegen nagy értéknek számít az önkéntesség és a hagyományőrzés. A rendezvénysorozat jó lehetőséget ad arra, hogy a gyermekeket már óvodáskortól bevonjuk a programokba és ismereteket szerezzenek arról, hogyan éltek, milyen ruházatot viseltek és milyen fegyvereket használtak a 16. században.

Augusztus 2-4 között a Jurisics vár falai alatt a Kőszegi Darabontok és a korhű viseletbe öltözött vendégcsapatok - többek közt a sárvári Nádasdy Ferenc Bandérium, a körmendi Batthyány Lovasbandérium, a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások, a tatai íjászok és szigetvári hagyományőrzők - vernek tábort.

Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivál

Erdélyi ételekből és bukovinai táncokból kaphat ízelítőt a közönség a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztiválon, amelyet 30. alkalommal rendeznek meg augusztus 2-től 4-ig Bonyhádon. Az eseményt a Hőgyészi Székely Kör Bokréta Néptánccsoportja Különös megkomásodás című előadása nyitja a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban, a táncosok Sebestyén István mesemondó közreműködésével bukovinai székely tánckoreográfiát adnak elő. A nyitó esten Antal Tibor és a Gyimesvölgyi Férfikórus katonadalokat énekel.

A művelődési ház melletti Kaszinókertben augusztus 2-án, pénteken és 3-án szombaton este a csíkszeredai erdélyi ízőrzők adnak kóstolót erdélyi ételekből, székelykáposztát, csorbát kínálnak a résztvevőknek és a közönségnek. Ugyanott szombaton a helyi Csurgó zenekarral bukovinai táncházat rendeznek, amelyben más bukovinai nemzetiségek táncai is megjelennek.

Az eseményen huszonnégy Magyarországon működő egyesület, valamint Erdélyből a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület, a marosludasi Hajdina Kulturális Egyesület, a Pancsovai Petőfi Sándor Kulturális Egyesület népdalköre és Segesvári Miklós Pál Egyesület dalárdája lép fel. Újdonság, hogy egy ukrajnai lengyel ifjúsági együttes, a Dolinianka is Bonyhádra érkezik.

Barokk Randevú

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik. A Barokk Randevú című rendezvény augusztus 24-én Szentpáli Roland tubaművész szólókoncertjével kezdődik, amelyen Bach a-moll Concerto és Boccherini B-Dúr Concerto című műve a Budafoki Dohnányi Zenekar kamarazenekarának kíséretével, valamint Vivaldi a-moll Kettősversenye a Virtuózok című műsorból ismert Lukács Gergely tubás közreműködésével hangzik el. Ezt követően a Megérthető zene című sorozat gödöllői állomásán Hollerung Gábor Vivaldi Négy évszak című alkotásának titkaiba avatja be az érdeklődőket.

A Barokk Randevú második napján ismertebb barokk művek témái a dzsessz, a swing, a bossa nova és a bolero műfajában kalandozva csendülnek fel a Swing á la Django és a Talamba Ütőegyüttes nagykoncertjén, amelynek sztárvendége Sárik Péter zongoraművész lesz.

Szent Gellért Fesztivál

A Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódva komolyzenei fesztivál rendeznek szeptemberben a csongrádi megyeszékhelyen. A koncertsorozat célja, hogy olyan komolyzenei eseményre hívja a szegedi, vajdasági, bácskai, bánáti és a honi közönséget, amely kifejezi és erősíti a hit és a művészet határokon átívelő kapcsolatát. A szeptember 21-30-ig tartó fesztiválon olyan művek csendülnek fel, amelyek Szeged gazdag zenei életét tovább színesítik, és igazi komolyzenei ritkaságok.

A koncertek különleges hangulatát a szegedi székesegyház egyedülálló akusztikája és a Szegedi Dóm Látogatóközpont családias légköre biztosítja. A fesztivál, amely ezúttal Magyarország és a Koreai Köztársaság sokoldalú barátságának jegyében zajlik, különleges művészi- és kulturális élményt nyújt a zenekedvelő közönség új generációjának is. A rendezvény alaptói missziójuknak tekintik a fiatal hazai tehetségek támogatását, ezért az ifjú művészek szólóban is bemutatkozhatnak, de fellépnek a Szent Gellért Akadémia zenekarának tagjaként is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fesztivál

program

országos

programajánló

ajánló

lista