Természetjárás a környezetvédelemért: vándortábort szerveznek diákoknak

HelloVidék   
  Megosztom
Természetjárás a környezetvédelemért: vándortábort szerveznek diákoknak

A fenntartható erdőgazdálkodással és az örökerdő fogalmával is megismerkedhet az a csaknem 4000 diák és pedagógus, aki idén nyáron az Erdei Vándortáborok hét előre kialakított útvonalának valamelyikén vándorol. Az egyhetes Erdei Vándortáborok célja, hogy a felsőtagozatos és középiskolás diákok megszeressék a természetjárást és elsajátítsák a környezettudatos gondolkodás alapjait. A program lehetőséget ad arra is, hogy a táborozók közelebb kerüljenek hazánk erdeihez, valamint megismerkedhessenek az erdészek sokrétű munkájával. Az Erdei Vándortáborok az Országos Erdészeti Egyesület és a Bakonyerdő Zrt. által szervezett sajtótúrán mutatkoztak be a nagyközönségnek.

Az ország több más erdőgazdaságához hasonlóan a Bakonyerdő Zrt. is kiemelten fontos feladatának tartja a környezettudatos nevelést, amelynek az erdei iskolák mellett az Erdei Vándortáborok is fontos eszközei. Ez utóbbiak szervezését az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, az útvonalak kialakítása és a táboroztatás azonban minden esetben a helyi erdészetek és erdőgazdaságok bevonásával történik. A Bakonyerdő Zrt. munkatársai úgy látják, hogy a vándortáborozó diákok nyitottak a természetjárás szépségei és a környezettudatos gondolkodás iránt.

Az Erdei Vándortáborok szervezése során meglepően jó tapasztalatokra tettünk szert: rájöttünk, hogy a gyermekek közelebb vannak a természethez, mint gondolnánk. A diákok még fogékonyak az erdőkre, itt megszeretik a túrázást, így később nagyobb eséllyel hozzák el kirándulni a családjukat és a barátaikat is

– mondta dr. Szekrényes Tamás, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese az Erdei Vándortáborokat bemutató sajtótúrán a bakonyi Kőris-hegyen. A szervezők törekszenek a fenntartható és környezettudatos szemlélet érvényesítésére, ezért a táborokban keletkező hulladék mennyiségét minimálisra csökkentik.

Az étkeztetéshez újrahasznosítható és tartós csomagolóanyagokat használunk, nagy hangsúlyt fektetünk a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint tudatos energia- és mobiltelefonhasználatra buzdítjuk a gyerekeket. Bátran állíthatjuk, hogy a vándortáborozók ökológiai lábnyoma az évnek ebben a szakaszában a legkisebb, így számukra ez az év legzöldebb hete

– magyarázta Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, az Erdei Vándortáborok projektfelelőse. A táborok szervezői nemcsak az adott térség természeti értékeinek és kulturális nevezetességeinek bemutatását tartják fontosnak, hanem szeretnék megismertetni a gyerekeket hazánk erdeivel és az erdészek munkájával. A Bakonyerdő Zrt. munkatársai jelenleg azon dolgoznak, hogy minél nagyobb területen bevezethessék az örökerdő gazdálkodást. A fenntartható és természetközeli erdőgazdálkodásnak különösen nagy jelentősége van most, amikor a forró, aszályos napok száma egyre növekszik, és a szélsőséges csapadékeloszlás is nagyon megviseli a hazai erdőállományt.

A klímaváltozással járó kihívásokra a hagyományos természetes erdőfelújítási módszerek mellett az örökerdő gazdálkodás a megfelelő válasz. Ennek során minél több fafajból álló elegyes, több korosztályú erdőt hozunk létre, így a fagyedek a kártevőkkel (gombák, rovarok) szemben is ellenállóbbá válnak. Nagyon fontos mindemellett a tudatos erdőtelepítés is, így a következő ültetési idényben a Bakonyerdő Zrt. közel 300 ezer facsemetét és makkot ültet majd el, amelynek köszönhetően az erdőterület tovább nő

– tette hozzá dr. Szekrényes Tamás. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság által kezdeményezett Erdei, Bringás és Vízi Vándortáborok célja, hogy a 12-18 éves diákok megismerkedjenek a természetjárás szépségeivel, valamint hazánk fontosabb természeti és kulturális értékeivel. A vándortáborok népszerűségét az is bizonyítja, hogy a tavalyi évhez képest idén 4 ezerrel több gyermek vesz részt a programban. Idén duplájára nőtt az Erdei Vándortáborok résztvevőinek száma is, így összesen 138 csoport, mintegy 4 ezer táborozó túrázik a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis, valamint az idén új útvonalként bekapcsolódó Zemplén és Vasi-hegyhát előre kialakított útvonalain.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

erdő

erdőgazdaság

iskolások

vándor

vándorlás

erdei vándortáborok