Súlyos problémák az aquaparkokban: sorra zárják le a népszerű csúszdákat, medencéket

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos problémák az aquaparkokban: sorra zárják le a népszerű csúszdákat, medencéket

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálat során országszerte 168 helyszínen több mint 850 vízi élményeszköz üzemeltetési körülményeit ellenőrizték strandokon, fürdőkben, aquaparkokban. A vízi csúszdák és egyéb vízi élményelemek kevesebb, mint tizedének használatát kellett ideiglenesen megtiltani a hiányos dokumentáció miatt.

A megyeszékhely szerinti járási hivatalok a nyári főszezon előtt országosan 168 helyszínen ellenőrizték a vízicsúszdák, a medencékben kialakított vízi ösvények, kötélpályák, vízi ugrálóvárak, a vízibiciklik és vízi dodzsemek üzemeltetési körülményeit – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

A fogyasztóvédelem a strandidőszak kezdete előtt minden évben ellenőrzi az aquaparkokba, fürdőkbe telepített vízi berendezések előírt működési feltételeinek teljesülését. Idén a vizsgált 853 vízi élményeszköz közül 72 használatát kellett ideiglenesen megtiltani a hiányos dokumentáció miatt. Ebből 53 berendezés esetében a feltárt hiányosságokat az üzemeltető már pótolta, így azokat ismét lehet használni.

– mondta el Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Az ITM által elrendelt fogyasztóvédelmi vizsgálat célja nem az eszközök műszaki állapotának ellenőrzése, azt az erre kijelölt tanúsító szervezetek rendszeresen elvégzik. A fogyasztóvédelmi ellenőrzés a vízi élményeszközök, például vízicsúszdák, csúszdarendszerek, vízibiciklik, vízi ugrálóvárak biztonságosságát igazoló megfelelőségi tanúsítványokra és a látogatók számára is információt nyújtó adattáblákon feltüntetendő jelölésekre irányul.

Ezek közül a legfontosabb a terhelhetőség, azaz, hogy mennyien használhatják egyszerre az adott eszközt biztonsággal. Az ellenőrzés kiterjed az üzemeltetési napló jogszerű vezetésére és a kezelő személyzet biztonságos üzemeltetéshez szükséges képesítési igazolásainak meglétére is.

A rendszeres fogyasztóvédelmi ellenőrzések hozzájárulnak ahhoz, hogy az üzemeltetők tisztában legyenek a szabályos működtetéshez szükséges követelményekkel. A fogyasztóvédelem továbbra is aktív jelenléttel, rendszeres ellenőrzésekkel szolgálja a strandokra és az aquaparkokba látogató családok és gyermekek védelmét, biztonságát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

strand

aquapark

medence

fogyasztóvédelem