Főszerepben a magyar kultúra: hungarikum- és folklórfesztivál vár!

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Főszerepben a magyar kultúra: hungarikum- és folklórfesztivál vár!

Programokból most sem lesz hiány: minőségi magyar élelmiszerekkel, hagyományos kézműves termékekkel, a kultúra értékeivel ismerkedhetnek meg azok, akik ellátogatnak a csütörtökön kezdődő Hungarikum Fesztiválra a szegedi Széchenyi térre. Tizennyolc ország, köztük Bolívia, Japán, Kína és Oroszország részvételével rendezik meg a 26. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivált, amely augusztus 12. és 22. között várja az érdeklődőket Szigetszentmiklóson, Tökölön és Százhalombattán.

Tizennyolc ország részvételével rendezik meg a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivált

A szervezők közleménye szerint az idei rendezvény díszvendége Kárpátalja lesz. Mint írják, Százhalombattán, az Aranyszív gálán fogyatékkal élő fiatalok lépnek a színpadra, míg Tökölön a Délszláv Nemzetiségi Együttes és a Kóló Zenekar is csatlakozik az eseményhez.

A nyitóceremónia Százhalombattán lesz augusztus 14-én, a záróceremóniát augusztus 21-én ugyanitt tartják. Augusztus 16. és 19. között minden nap nemzetközi gyermekjátszó várja a családokat a Százhalombattán felállított fesztiválsátorban, ahol a Ramazuri gyermekszíntársulat, táncház, kézművesség, babaringató és 20 ország legjobb népi játékai és táncegyüttesei szórakoztatják a gyerekeket.

A Barátság Kulturális Központ színháztermében estéként négy együttes mutatja be műsorát, míg a Népek bálján augusztus 15-én a fesztiválsátorban kilenc ország táncait tanulhatják meg az érdeklődők. Augusztus 17-én pedig a Szent István templomban ökumenikus misét tartanak a békéért.

Mint írják, a fesztivál díszvendégei lesz még a busójárás és a sokácok: lesz busómaszk-kiállítás, zenés-táncos felvonulás és sokác nemzetiségi est is.

Mindezek mellett az érdeklődők megismerkedhetnek az úgynevezett ebruval, a török márványpapír-művészettel, amely 2014 óta szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján. Lesz ebrukiállítás is a Barátság Kulturális Központban, augusztus 20-án pedig Hikmet Barutcugil és Selma Öles művészek közreműködésével előadást tartanak Ebru, márványozás technika a gyakorlatban címmel.

A 26 év alatt a Summerfest az ország egyik legnagyobb folklór eseménnyé vált. Az elmúlt 24 évben csaknem 450 ezer néző és 102 ország vett részt a fesztiválon - írták a tájékoztatóban.

Hungarikum fesztivált rendeznek Szegeden

Elekes Zoltán fesztiváligazgató elmondta: 2008-ban azzal a szándékkal hívták életre a rendezvényt, hogy bemutassák milyen történelmi hagyományai, értékei vannak a magyarságnak, melyekre mindannyian büszkék lehetünk.

A Széchenyi téren négy napon át mintegy hetven kiállító kínálja termékeit. A vendégek kóstolhatnak borokat, pálinkákat, minőségi hentesárukat, tartósítószermentes lekvárokat és szörpöket.

Szombaton délelőtt az érdeklődők megtudhatják, hogyan készül a hungarikumok közé tartozó karcagi birkapörkölt, amelyből majd kóstolhatnak is. Látványos programnak ígérkezik az óriáskürtőskalács-sütés. Az Erdélyből érkező Kovács kalács csapata összeilleszthető sütőfán készíti el a több méteres édességet, amely hosszának csak a tér fősétányának szélessége szab határt.

A szervezők gondoskodtak arról, hogy az ehető is iható hungarikumok mellett a vendégek találkozhassanak a népi kézművesség és iparművészet remekeivel, lesz a téren ékszerkészítő, bőrműves, fafaragó, fazekas, gyöngyfűző, selyemfestő, gyékényfonó, citerakészítő, bőrös és késes is.

A vasárnapig tartó rendezvényen tartanak magyar kutyafajta és solymászbemutatót, valamint néptáncelőadások, népzenei és könnyűzenei koncertek szórakoztatják az egybegyűlteket - közölte a fesztiváligazgató.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hungarikum

folklór

fesztivál

kultúra

magyarság

gasztronómia

szórakozás

program

programajánló