Ennél cukibb ma már nem lesz: zsiráf született Nyíregyházán + képek

MTI   
  Megosztom
Ennél cukibb ma már nem lesz: zsiráf született Nyíregyházán + képek

Rothschlild-zsiráf (Giraffa camelopardalis rothschildi) született a Nyíregyházi Állatparkban, az utóddal együtt már hét zsiráf látható a sóstógyógyfürdői látványosságban.

A 450 nap vemhességi idő után világra jött nőstény borjú testmérete - a megszokottakkal ellentétben - gyakorlatilag a bikákéhoz hasonlít, a 175 centiméter hosszú és 60 kilogrammos utód egy órával születése után már biztosan állt a lábán. Az ellés egyébként a múlt hétvégén, a látogatók szeme láttára indult el - közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark oktatási osztályvezetője.

A parkban eddig négy felnőtt nőstény és két hím élt, köztük a hétéves, Vanesa névre keresztelt anyaállat Lengyelországból, az Árpi névre hallgató kilencéves apa Csehországból érkezett az Európai Fajmegőrzési Program keretében. A csapat legifjabb tagja - aki egyébként a kilencedik Nyíregyházán született zsiráf - az első három napban az anyjával élt egy belső istállóban, majd csatlakozott a külső kifutóban zebrákkal és ritka antilopfajokkal élő zsiráfcsaládhoz.

A zsiráfok kilenc alfaját különítik el mintázatuk és afrikai élőhelyük alapján, a Nyíregyházi Állatparkban Rothschild-zsiráfok élnek. A faj a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) után kapta nevét.

Nyíregyháza, 2019. augusztus 8.
Hatnapos Rotschild-zsiráf (Giraffa camelopardalis rothschildi) a Nyíregyházi Állatpark Afrika kifutójában 2019. augusztus 8-án.
MTI/Balázs Attila
Nyíregyháza, 2019. augusztus 8. Hatnapos Rotschild-zsiráf (Giraffa camelopardalis rothschildi) a Nyíregyházi Állatpark Afrika kifutójában 2019. augusztus 8-án. MTI/Balázs Attila

Eredetileg Ugandában, Kenyában és Dél-Szudánban őshonosak, ezért Uganda-zsiráfnak is szokták nevezni. Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb mint hétszáz egyed él belőlük, a világ állatkertjeiben pedig nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon.

A zsiráfok az egyik legkülönlegesebb testfelépítésű emlősök és egyben a világ legmagasabb állatai, testmagasságuk akár 4,5-5,7 méter lehet. A teljes magasságuknak csaknem a felét kitevő hosszú nyakukkal a lombkorona tetejét is elérik. Eltérő magassága miatt a hímek és nőstények a fák különböző szintjein legelnek, amely lehetővé teszi a köztük a táplálékért folyó versengés elkerülését, nyújtózkodásukat hosszabb mellső lábaik segítik.

A zsiráfok rendkívül hosszú nyakában, hasonlóan az emlősállatok többségéhez, csak hét nyakcsigolya van, emiatt csak kis mértékben tudják nyakukat görbíteni. Bár a hosszú nyak és lábak a táplálkozáskor nagy segítségére vannak, iváskor problémát jelentenek. A legtöbb zsiráf ilyenkor azt a módszert követi, hogy mellső lábait szétterpeszti, nyakát pedig a víz fölé hajtja. Ebben a testhelyzetben viszont nagyon sebezhetőek, mert nem tudnak rúgni vagy gyorsan elszaladni.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zsiráf

születés

állatkert

nyíregyháza

állatpark

utód