Nem tudod, hova menj holnap? Mutatjuk, milyen programokkal ünnepelnek vidéken

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Nem tudod, hova menj holnap? Mutatjuk, milyen programokkal ünnepelnek vidéken

Nem csak Budapesten lesz nagy felhajtás az augusztus 20-ai ünnep miatt: mutatjuk, milyen programok lesznek vidéken és hova lesz érdemes elmenni!

Tizennyolc virágkocsi lesz látható a Debreceni virágkarnevál felvonulásán

Augusztus 20-án, az ötvenedik debreceni virágkarneválon 18 virágkocsi, 10 hazai és 17 külföldi művészeti csoport mutatkozik majd be a karneváli menetben - ismertette az idei karnevál számait a cívisváros kulturális alpolgármestere nemzetközi sajtótájékoztatón, a készülő virágkocsik mellett.

Komolay Szabolcs hozzátette: augusztus 20-án este a Karneváléj elnevezésű stadion show-n kétezer fellépő lesz, az augusztus 14-tól 21-ig tartó karneváli héten pedig több mint száz program között válogathatnak az érdeklődők.

Az idei karneváli menetben látható kompozíciók egyrészt tisztelegnek a több mint ezeréves magyar államiság és az államalapító Szent István király előtt, köszöntik az életet adó új kenyeret, másrészt felidézik a régi karneválok hangulatát - jelezte az alpolgármester.

Komolay Szabolcs elmondta azt is, hogy az idén hat virágkocsi augusztus 21-én Nagyváradra utazik, ahol többek közt a Szent Koronát ábrázoló kocsit, a Szent László legendája című kompozíciót, valamint a "Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma" című, a hajdú-bihari önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács közös kocsiját, továbbá Nagyvárad és Debrecen Hagyományok elnevezésű közös kocsiját is láthatják az érdeklődők.

Birta Florin, Nagyvárad alpolgármestere hozzátette: városuk évek óta haszonélvezője a debreceni virágkarneválnak, az idén már 14. alkalommal látják vendégül a virágkocsikat. A korábbi évekkel ellentétben az idén - hídfelújítások miatt - nem vonulnak végig a kompozíciók Váradon, hanem a Szent László téren lesznek majd láthatók.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke hozzátette: Nagyváradról az Érmelléken át, öt település érintésével térnek haza a virágkocsik. Valamennyi településen megállnak majd rövid időre, hogy az ott élők is megcsodálhassák a kompozíciókat. Bejelentette: Bihar megye Debrecentől legtávolabb eső területéről, a Belényesi-medencéből 50-50 magyar, illetve román anyanyelvű romániai gyereknek biztosítják a virágkarneválon való részvételüket.

Pajna Zoltán, a hajdú-bihari önkormányzat elnöke elmondta: a két megye közös kocsija tavaly - utalva "Debrecen egykori szőlőskertjére", az Érmellékre, a bor, a vigasság témakörét dogozta fel, az idei kocsin pedig a történelmi régió közösségeinek összetartozását szimbolizálja az életet jelentő kenyér.

Bódor Edit, a virágkarnevál főszervezője azt mondta, hogy az ötvenedik karnevál lesz az első, amikor nem értékeli zsűri a virágkocsikat, mindenki győztese lesz a felvonulásnak. Ugyanakkor a Galiba gyermekfesztiválon felvonuló kis virágkocsik közül a karneválra meghívott tiszteletbeli nagykövetek gyerekei - nyolc családból harminc gyerek - választják ki azt a három kocsit, amely felvonulhat az augusztus 20-ai karneváli menetben.

Most első alkalommal közösen emlékeznek azokra, akik egykori szervezői, résztvevői, ötletgazdái voltak az először 1966-ban megrendezett virágkarneválnak. "Nekik köszönhetjük, hogy néhány év kihagyással, immár ötvenedik alkalommal vonulhatnak fel a virágkocsik Debrecenben, rájuk emlékezve égő mécseseket helyezünk el a köztemető ravatalozója előtti tavon augusztus 14-én este" - jelezte a főszervező.

Pécsen bábszínház, koncert is lesz a programok között

Bábszínházi előadással, koncerttel, kézműves vásárral és jótékonysági kenyérárusítással várják a pécsi belvárosba látogatókat az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án délután. A nemzeti ünnep pécsi programjait szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. közleménye szerint a család minden tagját megmozgató programok várják a látogatókat augusztus 20-án, amely egyben a pécsi kenyérünnep is. Mint írták, a város főterén, a Széchenyi téren már délután fél háromkor elkezdődnek a programok a Pécsi Jótékony Nőegylet kenyérárusításával.

Első szórakoztató programként négy órától Fabók Mancsi Bábszínháza mutatja be a A székely menyecske meg az ördög címmel; a megelevenedő népmese elsősorban a 6-11 éves korosztálynak szól. Utána kezdődik az ünnepi műsor a 15 éves Misina Néptáncegyüttessel és a Sárarany Zenekarral. Beszédet mond Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Nyúl Viktor atya.

Este hattól ünnepi szentmisét tartanak a dzsámiban, majd fél kilenctől Kalapács József, Rudán Joe, Mr. Basary, Tóth Reni és Varga Miklós részvételével koncertet ad a hat esztendeje nemzeti rockopera részletek bemutatására alakult Attila Fiai Társulat. A tájékoztatás szerint műsorukban részletek hallhatók majd többek között az István, a király, a Honfoglalás, az Egri csillagok, az Attila - Isten kardja, a Csaba királyfi, az Árpád népe, a Sacra Corona, a Cantus Hungaricus és a Kőműves Kelemen legismertebb dalaiból.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

program

programajánló

szórakozás