Érdemes lesz idelátogatni: új látványosságot kap Gemenc

MTI   
  Megosztom
Érdemes lesz idelátogatni: új látványosságot kap Gemenc

Felújítják és áthelyezik a Gemenc Zrt. bárányfoki millenniumi pavilonját, az épület a pörbölyi Ökoturisztikai Központban vadászati és kulturális kiállítóhelyként működik majd.

Az áthelyezés első üteme a napokban fejeződik be, a felújítást a tulajdonosi jogokat gyakorló Agrárminisztérium pénzügyileg is szakmailag is támogatja - közölte az erdőgazdaság.

Az impozáns, vörös fenyőből készült, vadászkastélyt mintázó pavilont Habsburg Frigyes főherceg az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításra építtette vadásztrófeái bemutatására. Stílusa historizáló: ötvözi a német, svájci alpesi faházak és a magyar népi építészet egyes elemeit - írták.

A pavilont 1971-ben a budapesti vadászati világkiállítás egyik fő vidéki elemeként a gemenci erdő északi kapujában, Keselyűsben állították fel újra és megnyitottak benne egy trófeamúzeumot. Később Bárányfokra helyezték át, ahol rövidesen a kiállítást bezárták, majd az épület sokáig üresen állt.

A közleményben kitértek arra, hogy az 1971-es vadászati világkiállítás 50. évfordulóján a 2021-es világkiállítást Magyarországon rendezik meg. Az erdőgazdaság szerint a világkiállítás egyik vidéki helyszíneként a kiállítóhely hosszú távon tudja támogatni az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjában már évtizedes múltra visszatekintő természetvédelmi szemléletformálását és ismeretterjesztő munkáját. A pavilonban eredeti rendeltetésének megfelelően gímszarvastrófea-bemutató is látható lesz.

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja Pörbölyön évente több tízezer turistát lát vendégül, innen indul a gemenci erdei vasút, és itt várja diákjait a Gemenc Erdészeti Erdei Iskola is. A központhoz tartozó vadmegfigyelőnél gímszarvasokat, vaddisznókat lehet látni és számos bemutató - a Gemenc kincsei kiállítás, halászati kiállítás és méhészeti gyűjtemény - várja az érdeklődőket az erdei vasútvonal mentén.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gemenc

pavilon

látványosság

kirándulás

kultúra

túra

nevezetesség

szórakozás