Gasztronómia és kultúra egy helyen: ezeket a programokat ne hagyd ki!

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Gasztronómia és kultúra egy helyen: ezeket a programokat ne hagyd ki!

Bár a nyárnak már vége, a szórakozás ideje még koránt sem járt le: hazánkban rengeteg program várja az érdeklődőket országszerte. Kiskunfélegyházán Libafesztivált rendeznek, Szarvason idén is lesznek szilvanapok, azoknak pedig, akik a vadhús és a borok szerelmesei Zalaegerszegen van a helyük.

Kiskunfélegyháza – Libafesztivál

Megyenapok keretében mutatkozik be Bács-Kiskun megye mind a tizenegy járása ízelítőt nyújtva értékeiből a szeptember 6-án és 7-én zajló Kiskunfélegyházi Libafesztiválon.

A XXI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál Ki mit tud sütni-főzni a libából? elnevezésű megmérettetésének zsűrijét ezúttal a tévé képernyőjéről is ismert "tetovált séf", Serényi Zsolt és kuktája, a humorista Vajtó László alkotja majd, mondta el Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója.

Az idei, hatodik Kunsági Néptánc Találkozó seregszemléjére a helyi, kiskunfélegyházi táncosokhoz kilenc együttes érkezik az országból, valamint a határon túlról, a vajdasági Nagykikindáról. A színpadi műsorokon kívül a találkozó résztvevői felvonulással és menettánccal köszöntik majd a fesztivál látogatóit.

A libafesztiválhoz kapcsolódva a víziszárnyas-ágazat helyzetéről szóló szakmai konferenciát is rendeznek. A tanácskozás egyik előadása a liba- és kacsamáj közötti különbségeket járja körül, de beszélnek majd az antibiotikum-felhasználás csökkentésének lehetőségeiről a baromfinevelésben, valamint az állatjóléti támogatások igénylésével kapcsolatos ügyintézésekről is.

A kisgyermekes családokat játszó- és táncházon kívül a Makám Zenekar és a Kaláka Együttes koncertjeivel, a Langaléta Garabonciások gólyalábas produkciójával, a Boka Színház, a MárkusZínház, a Mikropódium és a Bábakalács bábszínházak egy-egy előadásával, valamint Dobronka cirkusz, világszám! címmel egy marionettcirkuszi produkcióval várják.

A XXI. Kiskunfélegyházi Libafesztiválon a megyei önkormányzat szervezésében megrendezett II. Bács-Kiskun Megyei Napokon a megye mind a tizenegy járása bemutatkozik természeti értékeivel, gasztronómiájával, kultúrájával, illetve kézműves termékeivel.

A Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatósága a hungarikummozgalom és a kulturális gazdaságfejlesztés kapcsolatáról szakmai konferenciát rendez. A tanácskozást követően pedig kiállítás nyílik, amelynek keretében a megyei értékeken kívül, Bács-Kiskun megye hat hungarikumával és nemzeti értékekkel is találkozhatnak a látogatók.

A gasztronómiai programsorozat kínálatát ezúttal is ismert előadók és együttesek színesítik. A színpadra lépők között lesz Gájer Bálint és zenekara, illetve a Like a Rolling Stone produkció. Louis Armstrong és Louis Prima szerzeményeit Lázár István trombitás-énekes szólaltatja majd meg. Az est során közreműködik az Adri Sisters, valamint a Don Lázi Swingtet zenekar is. A programok és a koncertek sorát a Margaret Island zárja.

Szarvas – Szilvanapok

A szilvaérés idején idén is megrendezik a Szarvasi Szilvanapokat, a háromnapos rendezvényen a kulináris élményeken túl koncertekkel és gyermekprogramokkal várják a látogatókat szeptember 6-tól 8-ig.

A szervezők közleménye szerint a fesztiválon minden a hungarikummá "érett" gyümölcsről, a szilváról fog szólni, a látogatók kedvükre válogathatnak a szilvás receptekből, minősített szilvapálinkákból, kézműves szilvás sörökből és a rézüstökben rotyogó szilvalekvárokból is.

A program pénteken délután egy felvonulással veszi kezdetét a Körös-parti kisvárosban, majd koncertekkel és különleges hagyományőrző műsorokkal folytatódnak egészen a vasárnap délutáni szilvabúcsúztató zárásig.

Az eseményen Békés megye legjobb szakácsai, cukrászai is jelen lesznek. A látványkonyhában ízes szilvás étkek készülnek majd Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, mesterszakács vezetésével.

Az elmúlt években nagy sikere volt a szilvás sütemények receptversenyének is, melyet idén is meghirdettek a mestercukrász Erdős Hanna zsűrielnök vezetésével. A szilvanapi hagyományokhoz híven az eseményen idén is lesz pálinkaminősítési verseny.

A háromnapos rendezvény részletes programja itt tekinthető meg.

Zalaegerszeg – Vadpörkölt- és borfesztivál

A térség vadászati, gasztronómia hagyományait, az erdők, mezők kincseit, a tájegység természeti szépségét mutatják be Zalaegerszegen a szeptember 6. és 8. közötti Országos Vadpörkölt- és Borfesztiválon - Zalai teríték elnevezésű rendezvényen.

A szüreti fesztivál 2015-ben újult meg a zalai megyeszékhelyen, amelyhez a térségre jellemző tematikát választottak, mondta el Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a programismertető sajtótájékoztatón.

Zala megye egyharmadát erdők borítják, 321 ezer hektáros területen (54 vadászterületen) zajlik vadászati tevékenység és a megye vadgasztronómiája és vadászati turizmusa is népszerű, tette hozzá a polgármester.

A vadgasztronómiai fesztiválra 11 testvérvárosi delegáció érkezik. A vendégek a fesztiválprogramok mellett "virtuális időutazáson" is részt vehetnek: a sportcsarnokban speciális szemüveg segítségével "túrázhatnak" a zalaegerszegi középkori várban.

A fesztivál szeptember 6-án vadászati konferenciával kezdődik, délután többek közt vadászok, erdészek, méhészek, borászok és néptáncosok vonulnak fel Zalaegerszeg belvárosában.

A szombati jótékonysági vadfőzésen 110 csapat készít majd ízletes vadételeket a Kisfaludy utcában: a szervezésben és a főzésben összesen 600-an vesznek részt és több ezer látogatóra számítanak, akik megkóstolják majd az ételeket. A vadfőzés kezdeményezettje a Szent Rafael Kórház szívsebészetét támogató alapítvány.

A fesztivál napjaiban látványos kulturális forgataggal is várják a látogatókat. A város fő utcáján a tematikához kapcsolódó vadászkutya-felvonulást szerveznek, majd a Kossuth utcán a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tart csatabemutatót.

Az Art mozi vadászati témájú filmek vetítésével csatlakozott a programsorozathoz. A Dísz téren "öregtáncos" néptánc fesztivált rendeznek, operett és musical slágerek csendülnek majd fel, bordaltalálkozót szerveznek, közölte Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezetője. Szeptember 8-án a hangverseny- és kiállítóteremben a Generációk délutánja elnevezésű programsorozaton bábos elődadásokkal, interaktív zenés műsorral várják a családokat.

A fesztivál ideje alatt a város hét éttermében szolgálnak fel vadételeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fesztivál

szilvanapok

pörkölt

vadhús

borfesztivál

zalaegerszeg

szarvas

kiskunfélegyháza

program