Új, alapítványi sportgimnázium indult Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Új, alapítványi sportgimnázium indult Magyarországon

A korábban tanulócsoportként élsportolókat és e-sport iránt érdeklődő fiatalok iskolai felkészítését segítő SAS (Sportolók Alternatív Sikereiért Akadémia) 2019. szeptembertől államilag elismert, akkreditált Bessenyei György Gimnázium néven folytatja a 9-12. osztályos diákok középiskolai tanítását. Az iskola 50 diákkal indulhat, az érettségi felkészítés mellett a jövő bajnokait képzik, saját sportegyesülete van, és a gamification (játékosítás) mellett hazánkban elsőként olyan újgenerációs pedagógiai eszközöket is alkalmaz az oktatásban, mint a VR (Virtual Reality).

Az iskolát az az igény hívta életre, hogy az alapítók versenysportoló gyermekeik számára szerettek volna olyan elfogadó környezetű, támogató képzési helyet biztosítani, amelyben nem kell választani a sport és a tanulás között.

Az oktatási program a SAS-ban speciális: a skandináv módszertan mellett az amerikai és az indiai Sugata Mitra modellje az alapja a nemzeti alaptanterv alapú mindennapi tanulásnak , amelyben fontos szerepe van a tantárgytömbösítésnek (tematikus hetek), a gyerekek saját kutatásainak, az okoseszközök beépítésének, az idegen nyelvek elsajátításának, a modern tanári gárdának és a közösségépítésnek.

A finn oktatás túl megengedő volt számunkra, az amerikai túlságosan versenyszellemre nevel, míg az indiai modellben a tanárhiány miatt a rengeteg internethasználat a gyenge pont. Olyan modellt alkottunk, ahol minden programból átemeltük a versenyszellemű diákok képzéséhez hasznos erősségeket. Amellett, hogy a tanítás igazodik a diákok napi sportelfoglaltságaihoz, számunkra a tudás megszerzése és a tanulás ösztönzése elsődleges szempont

– nyilatkozta Kecskés Renáta alapító.

Heti tíz nyelvi óra és az érettségi tantárgyak oktatása mellett olyan izgalmas képzések is elérhetőek a középiskolások számára, mint a coaching, a pszichológia, az e-sport, a programozás, a médiaismeret, a robotika, hogy hogyan kell startup-ot alapítani vagy webshopot üzemeltetni.

Nehéz ma megmondani, hogy aki 5-10 év múlva kerül ki a munkaerőpiacra, annak milyen kompetenciákra lesz szüksége, mert egyrészt a majdani foglalkozások fele biztosan nem ismert ma még, másrészt pedig azt kell figyelembe venni, hogy fokozatosan mélyülnek a generációs különbségek. Ma már arról kell beszélünk, hogy az egyes évfolyamok között mekkora eltérés van, és ehhez mérten milyen innovatív technikákkal tudjuk az adott gyermekek érdeklődését felkelteni a tanulás iránt. 2019-ben nem csak az életkorhoz kell igazítani az oktatást. A SAS program éppen ezt teszi

- mondta el Szűcs Erika, a SAS társalapítója.

Az egyik legizgalmasabb délutáni szakkör a gimiben az e-sport. Népszerűségét a világban mi sem mutatja jobban, minthogy egyre nagyobb és elfogadottabb a sportág térhódítása, például ma Dánia 5 milliós lakosságára 1,5 millió igazolt e-sportoló jut. A SAS a legnépszerűbb hazai versenyjátékokra (Fortnite, LOL, R6) indított képzése mellett az iparág megismertetését tűzte zászlajára, így a diákok tanulnak játékelméletet, játékfejlesztést és tesztelést, rendezvény- és versenyszervezést, sportpszichológiát, jogot, marketinget és e-sport menedzsmentet, emellett kiemelten hangsúlyos a szakmai tapasztalat és a kapcsolatok építése is.

A gimnáziumba a központi felvételi megírásával és a sporteredmények megadásával lehet jelentkezni, amit szóbeli beszélgetés követ. A tanulmányi eredmények mellett a sportsikerek is befolyásolják a felvételi sorrendet. Az alapítók szándéka, hogy a SAS módszereket a Bessenyi György Gimnázium után országos lefedettségű vidéki iskolák kövessék. A SAS a sportolók oktatási mentoraként és sportegyesületek stratégiai partnereként külföldi piacralépésen is dolgozik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

iskola

alapítvány

alapítványi iskola

gimnázium