Befűtötték a kemencéket: megnyitott a balatonendrédi skanzen

HelloVidék   
  Megosztom
Befűtötték a kemencéket: megnyitott a balatonendrédi skanzen

„Mi fűtjük a Balatont!” Ezzel a meggyőző és sokatmondó üzenettel kíván berobbani az őszi-téli Balaton turizmuspiacára a hétvégén felavatott balatonendrédi Kisbence Kemence Skanzen és Gasztroudvar - írták közleményükben a Kemence Skanzen alapítói.

Eddig csak kevesek számára volt ismert, hogy a hazai kemenceépítészet legnagyobb kiállítóhelye a Balatonnál található. Ez a turizmus elől mostanáig rejtve tartott kulturális gyöngyszem nem más, mint az európai összehasonlításban is egyedülálló, összesen 15 működő kemencével büszkélkedő balatonendrédi Kemencés Udvar. A Balaton kemencemestereiként arra vállalkoztunk, hogy ezt a nagyközönség előtt eddig jól titkolt mesés helyszínt kulturális turisztikai termékként vezetjük be a régió turizmuspiacára, annak szándékával, hogy az a mindenkori Balaton-élmény és a Balaton kulturális értéktárának részévé váljon

- írják közleményükben.

A skanzen szűk körű szakmai megnyitóján a térség országgyűlési képviselője és polgármesterei mellett a régió meghatározó gasztronómiai, turisztikai és oktatási szakemberei is elismerően szóltak a helyszín összkulturális adottságairól, ami kiállítótér, gasztropont és vendéglátóipari szakképzést is támogató tudásbázis egy füst alatt. Úgy értékelték, hogy ezzel valódi, négyévszakos turisztikai attrakció jött létre, ami mindenképpen új színt visz a Balaton látvány- és élménykínálatába.

A nyitóelőadás skanzentúrával és kemencékben sült finomságokat felvonultató ebéddel folytatódott. Délután pedig kerekasztal beszélgetés keretében bontakozott ki egy kemencés, baráti "parázsvita" arról, hogy turisztikai szolgáltatóként hogyan alakítsuk a jövőnket a Balaton szolgálatában, illetve milyen további közös feladatok és együttműködések szükségesek az egész éves Balaton megvalósításához.

Az európai összehasonlításban is egyedülálló, összesen 15 működő kemencével büszkélkedő skanzen megálmodói a paradigmaváltást hirdető nemzeti turizmus hívószavára döntöttek úgy, hogy ezt a páratlan közösségi színteret az egész éves Balaton turizmus fejlesztési vonalán elhelyezve kívánják a magyar kemenceépítészet kulturális (íz)lelő- és zarándokhelyévé tenni. Azt remélik, hogy példaértékű kezdeményezésük nemcsak hogy lépést tart a turizmus fejlődésével, de még tempót is képes diktálni abban, hogyan lehet dinamikusan új brandet létrehozni a Balaton szolgáltatói piacán.

A Kemence Skanzen őszi-téli eseménynaptárában tudásátadó tematikus programokkkal fűszerezett gasztro-rendezvények, kemencés vásárok, családi napok, és egyéb kulináris események szerepelnek, ám a Gasztroudvar szolgáltatásai egyelőre csak hétvégente, szervezett programok keretében érhetők el, de a skanzen 15 kemencés kiállítótere minden nap nyitott kapukkal várja az érkezőket, és az idei évben ingyenesen látogatható.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

skanzen

kisbence

kemene

gasztroudvar

balaton

turizmus

balatonendréd