Befűtötték a kemencéket: megnyitott a balatonendrédi skanzen

HelloVidék   
  Megosztom
Befűtötték a kemencéket: megnyitott a balatonendrédi skanzen

„Mi fűtjük a Balatont!” Ezzel a meggyőző és sokatmondó üzenettel kíván berobbani az őszi-téli Balaton turizmuspiacára a hétvégén felavatott balatonendrédi Kisbence Kemence Skanzen és Gasztroudvar - írták közleményükben a Kemence Skanzen alapítói.

Eddig csak kevesek számára volt ismert, hogy a hazai kemenceépítészet legnagyobb kiállítóhelye a Balatonnál található. Ez a turizmus elől mostanáig rejtve tartott kulturális gyöngyszem nem más, mint az európai összehasonlításban is egyedülálló, összesen 15 működő kemencével büszkélkedő balatonendrédi Kemencés Udvar. A Balaton kemencemestereiként arra vállalkoztunk, hogy ezt a nagyközönség előtt eddig jól titkolt mesés helyszínt kulturális turisztikai termékként vezetjük be a régió turizmuspiacára, annak szándékával, hogy az a mindenkori Balaton-élmény és a Balaton kulturális értéktárának részévé váljon

- írják közleményükben.

A skanzen szűk körű szakmai megnyitóján a térség országgyűlési képviselője és polgármesterei mellett a régió meghatározó gasztronómiai, turisztikai és oktatási szakemberei is elismerően szóltak a helyszín összkulturális adottságairól, ami kiállítótér, gasztropont és vendéglátóipari szakképzést is támogató tudásbázis egy füst alatt. Úgy értékelték, hogy ezzel valódi, négyévszakos turisztikai attrakció jött létre, ami mindenképpen új színt visz a Balaton látvány- és élménykínálatába.

A nyitóelőadás skanzentúrával és kemencékben sült finomságokat felvonultató ebéddel folytatódott. Délután pedig kerekasztal beszélgetés keretében bontakozott ki egy kemencés, baráti "parázsvita" arról, hogy turisztikai szolgáltatóként hogyan alakítsuk a jövőnket a Balaton szolgálatában, illetve milyen további közös feladatok és együttműködések szükségesek az egész éves Balaton megvalósításához.

Az európai összehasonlításban is egyedülálló, összesen 15 működő kemencével büszkélkedő skanzen megálmodói a paradigmaváltást hirdető nemzeti turizmus hívószavára döntöttek úgy, hogy ezt a páratlan közösségi színteret az egész éves Balaton turizmus fejlesztési vonalán elhelyezve kívánják a magyar kemenceépítészet kulturális (íz)lelő- és zarándokhelyévé tenni. Azt remélik, hogy példaértékű kezdeményezésük nemcsak hogy lépést tart a turizmus fejlődésével, de még tempót is képes diktálni abban, hogyan lehet dinamikusan új brandet létrehozni a Balaton szolgáltatói piacán.

A Kemence Skanzen őszi-téli eseménynaptárában tudásátadó tematikus programokkkal fűszerezett gasztro-rendezvények, kemencés vásárok, családi napok, és egyéb kulináris események szerepelnek, ám a Gasztroudvar szolgáltatásai egyelőre csak hétvégente, szervezett programok keretében érhetők el, de a skanzen 15 kemencés kiállítótere minden nap nyitott kapukkal várja az érkezőket, és az idei évben ingyenesen látogatható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

skanzen

kisbence

kemene

gasztroudvar

balaton

turizmus

balatonendréd