Ezen az aprócska településen él Vanek Andor, az X-Faktor 9. évadának fiatal tehetsége

HelloVidék   
  Megosztom
Ezen az aprócska településen él Vanek Andor, az X-Faktor 9. évadának fiatal tehetsége

A Komárom-Esztergom megyei Dömösről származó Vanek Andor is bejutott az X-Faktor 9. évadának élő showműsorába. ByeAlex mentoráltja egy mindössze ezer fős településről jutott el a világot jelentő deszkákig. A HelloVidék mutatja, hol él a fiatal tehetség.

Ahogy arról a HelloVidék is beszámolt, már az X-Faktor válogatóján remekelt a 16 éves Vanek Andor. A fiatal énekes azóta sem okozott csalódást, Puskás Peti, Dallos Bogi, ByeAlex, és Gáspár Laci is állva tapsolták meg Andor mentorházas produkcióját. "Én szerelmes vagyok a hangszínébe; meg az egész lényébe" - összegezte a produkció után érzéseit Dallos Bogi, amellyel Andor mentora, ByeAlex is egyetértett. Így az sem volt meglepő, hogy Vanek Andor egyenes úton juttott be az élő showba.

Aki esetleg nem tudná, Andor is vidékről, a Komárom-Esztergom megyei Dömösről érkezett az X-Faktor 9. évadába. Az esztergomi járásban található aprócska településen, a 2015-ös KSH-adatok alapján mindössze 1116 fő él; vélhetően egytől-egyig büszkék földijük teljesítményére. A Wikipédia Dömösről készült szócikke szerint a település fekvése rendkívül kedvező, amely "a legősibb időktől kezdve megtelepedésre csábította az embert". A település sokszínűségét jól mutatják a 2011-es népszámlálás adatai, amely során

Habár a település területe mindössze 23,99 négyzetkilométer, akadnak bőven nevezetességei. Mindenképp megér egy látogatást a 12-15. században épült Árpádvár, és a 18. századi Római katolikus templom is. Közismert zenészt eddig nem jegyzett a közösség, neves tudósokat, művészeket ugyanakkor listáz a helytörténeti adatbázis. A településen született például Zelovich Kornél (1869) akadémikus, Ethey Gyula (1878) helytörténész, és Vertel József (1929) grafikus, bélyegtervező is.


Nagyobb térkép

És akkor nézzünk néhány statisztikai mutatót az Esztergomi járásról, ahol Dömös is található. A TeIR adatbázisa szerint 2017-ben 1 096 107 forintra rúgott az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, ami országos viszonylatban nem is rossz (a két véglet: a Csengeri járásban 620366 Ft/év, a Budakeszi járásban 1 478 474 Ft/év). A kiemelkedő teljesítményt a munkanélküliségi ráta is igazolja, 2017-ben ugyanis a regisztrált munkanélküliek száma, 100 munkaképes korú lakosra vetítve mindössze 2,396 főt tett ki (a két véglet: a Gönci járásban 14,83%; a Csornai járásban 0,836%).

Címlapkép: rtl.hu

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vanek andor

x-faktor

rtl klub