Fiatal csapattal bővült az X-Faktor: ebből a felvidéki városból származik a C.O.O.L zenekar

HelloVidék   
  Megosztom
Fiatal csapattal bővült az X-Faktor: ebből a felvidéki városból származik a C.O.O.L zenekar

A felvidéki Rimaszombat városából származó C.O.O.L zenekar tagjai is bejutott az X-Faktor 9. évadának élő showműsorába. Puskás Peti mentoráltjai egy 24 520 fős településről jutott el a világot jelentő deszkákig. A HelloVidék mutatja, honnan származik a két fiatal tehetség.

Befejeződtek a válogatók a 9. X-Faktorban, szombaton 20 órakor kezdődik az élő show az RTL Klub csatornán. A legjobb 12 versenyző közé bejutott a C.O.O.L. nevű zenekar is, akik a válogatók során meggyőzték a mentorokat arról, hogy ott van a helye a legjobbak között.

A csapat bemutatkozó szereplése során Majka, Ítélet helyett című dalát adták elő. Ezután a zsűri egyhangú döntése alapján, négy igennel jutottak tovább a válogatón.

A mentorházban a fiatal tehetségek a korábbi X-Faktor győztes USNK dalát, a #tevagya című slágert adták elő. A zsűri vitatkozott a hallott produkción, de Puskás Peti végül vitte magával a két srácot egyenes ágon az élő show-ba.

Azt valószínűleg kevesen tudják, melyik településről származnak a fiúk, éppen ezért a HelloVidék most ennek járt utána. A Rimaszombatról érkezett fiúkat családjuk és iskolatársaik biztatták arra, hogy jelentkezzenek a műsorba. A 17 éves Bence és a 14 éves Dani amellett, hogy együtt zenélnek, nagyon jó barátok is.

A szlovákiai kisváros 24 520 lakost számlál, melyből 13 301 fő szlovák és 7298 fő magyar. A város nagy nagy múltra tekint vissza, hiszen területe már a bronzkortól folyamatosan lakott volt. Első ismert írásos említésekor 1268-ban Szombathely (Zumbothel) már kiváltságos helynek számít, mert a kalocsai érsek birtokának, az ún. rimai ispánságnak a központja volt. A Szombathely elnevezés a szombati napon tartott hetivásárra utal. A szombat napi vásárokat országszerte I. Géza király (1074–1077) állította fel. A város másik, Stefansdorf nevű részét német telepesek alapították. Ekkor két faluból állott, a kalocsai érsek birtokában. 1271-ben "Rymoa Zumbota", 1321-ben "Ryma Zumbath" néven említik. 1335-ben Károly Róberttől kapta kiváltságait. 1387-ben az ide látogató Zsigmond király megerősítette ezeket.

1786-ban Kishont vármegye székhelye lett. 1805-ben az austerlitzi csatából hazatérőben Kutuzov serege szállt meg itt. 1831-ben kolerajárvány pusztított. 1845 májusában itt választották meg Petőfit tiszteletbeli táblabíróvá. 1849 júliusában itt kezdte meg az egyezkedést Görgey az oroszokkal. Protestáns főgimnáziumában sok neves személyiség tanult, köztük Mikszáth és Izsó Miklós is. 1883-tól 1922-ig, majd 1938-tól 1944-ig ismét Gömör-Kishont vármegye székhelye (1944 december 21-én foglalták el a szovjetek). 1948-ban Rimatamásfalvát, 1973-ban Baktit, 1974-ben pedig Dúsát, Mezőtelkest, Alsó- és Felsőpokorágyot csatolták Rimaszombathoz, melynek területe így csaknem a háromszorosára, 28,22 km²-ről 77,55 km²-re nőtt. 1976–1990 között Zeherje is Rimaszombathoz tartozott.

(Címlapkép: rtl.hu)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

x-faktor

cool zenekar

zsűri

döntő

élő show