Tudtad? Ez a vidéki magyar település lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa

Gáspár Adrienn   
  Megosztom
Tudtad? Ez a vidéki magyar település lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa

Hatalmas munka előtt állnak a veszprémiek, ugyanis már csak alig több mint két évük van megvalósítani az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázatukban foglaltakat. Hiszen Pécs után Veszprém a második magyarországi város, ami elnyerte az EKF címet. A Baranya megyei várossal ellentétben azonban Veszprém nem egyedül érdemelte ki a kultúra fővárosa rangot, bevonta a környező régiót, a Bakonyt és a Balaton-felvidéket is. A háttérmunkálatok már meg is indultak és körvonalazódni látszik a teljes koncepció. Talán az első, a külvilág számára is látható előrelépés, hogy kiválasztották az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa arculatát. Melynek folyamatába és szellemiségébe Zugschwert Szabolcs, marketing, kommunikációs és értékesítési igazgató avatta be a HelloVidéket.

Az európai kultúrát 2023-ban Veszprém és környező régió, a Bakony és a Balaton-felvidék képvisel majd. Ezt azonban hatalmas munka előzi meg. A felvezető években is számtalan olyan programmal készülnek a szervezők, melyek már az ’23-as EKF-re hangolják a helybélieket és az érdeklődő tömegeket egyaránt. Ezeken a rendezvényeken túl a háttérben is folynak a munkálatok, nem régiben például megválasztották az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa arculatát. Mely egy igen tudatos folyamat volt.

Alkottunk egy munkacsoportot, ami rengteteget foglalkozott a pályázat lebonyolításának mechanizmusával, a kiírás szövegezésével és a benne szereplő brief megfogalmazásával. A célunk az volt, hogy azonos hangsúlyt kapjon az arculatunkban a Balaton és Veszprém is, illetve szerettük volna, hogy minden értéket és célt képviseljünk vizualitásian is, ami a programunkban szerepel. A pályázat kapcsán az is célunk volt, hogy kommunikáljuk az arculat, mint vizuális identitás fontosságát, ami segít megérteni az embereknek, hogy mivel is foglalkozunk

– fogalmazott Zugschwert Szabolcs.

Pontosan emiatt a kiírt pályázat meghívásos alapú volt, tehát nem jelentkezhetett bárki. Olyan tervezőket kerestek fel, akik képesek nagy arculati rendszereket alkotni, vagy van már komoly, kulturális területen szerzett tapasztalatuk van. A szakmai stábnak sikerült a Veszprém-Balaton régióból is találni indulókat. De Végül a De-Form, a Graphasel, a Hidden Characters, Mesterházy Ákos, a Peltan-Brosz és Tóth Andrej adott le pályázati anyagot.

Szakmai zsűrit kértünk fel az értékelésre, mert úgy gondoltuk, hogy a pályázati kiírásunk elvárásait ők tudják leginkább lefordítani a vizualitás nyelvére. A zsűri elnöke Gerhes Gábor volt, a tagok pedig Farkas Anna, Laki Eszter, Hegyeshalmi László és Can Togay János voltak. Az értékelés végén egyhangú szavazás döntött arról, hogy a Hidden Characters a nyertes. A zsűri indoklása szerint az ő munkájukat kiemelte a sorból az európéer szemléletmód és az embléma grafikai minősége, többrétegű jelentéstartalma, ami könnyen „olvasható” és összetéveszthetetlenül megjegyezhető. Nagyon örülünk neki, hogy így ez a döntés született

– hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.

A nyertes „Ragyogj Veszprém-Balaton” pályázat magában foglal mindent, amit a szervezők szeretnének közvetíteni a külvilág felé. Ahogy a tervezők fogalmaztak: „Az arculat a figyelemfelkeltés, kreativitás, felvilágosodás és az interakció motívumvilágára és gondolatiságára épít. Ezáltal kifejezi a program fő céljait, a város és a régió kulturális életének felpezsdítését és az ebben rejlő értékek terjesztését.

A szikra, vagyis a logó feletti kis motívum nagyon megkapó lett, amit nagyon sokféleképpen lehet használni. A szervezők szerint az a tapasztalat, hogy ez ragadja meg leginkább az embereket. Az arculat, így elég nagy teret enged a képeknek. Ahogy a mondás is tartja: egy kép többet mond ezer szónál az EKF-nek pont erre van most szüksége.

December elején zárult le az arculat tervezési fázisa. A pályázati kiírásban is azt kértük, hogy a logót és pár alkalmazási formát is mutassanak be az indulók. A nyertesnek pedig több mint egy hónapot hagytunk arra, hogy elkészítse az arculati kézikönyvet. Ebben szerepel minden olyan grafikai megoldás, amit a következő pár évben alkalmazni fogunk. Ha a kézikönyv minden elemét leegyeztettük és elfogadtuk, akkor minden fizikai megnyilvánulás kapcsán felhasználjuk majd, hogy megtöltsük tartalommal. Ezt a folyamatot is hasonlóan tudatosan megterveztük, mint a pályázati kiírását és lebonyolítását. Szerves részét képezi majd az új weboldalunknak, az éppen épülő irodánknak, kitelepüléseinknek is. Szeretnénk, ha a Veszprém-Balaton 2023 EKF program ennek a városnak és régiónak az ünnepe lenne, mely segít a várost és a régiót hosszútávon és fenntartható módon Európa jelentős kulturális színterévé és turisztikai célpontjává tenni. Ehhez pedig érzéseket és információkat kell átadni, amivel meg tudjuk szólítani a régióban élőket és az Európából idelátogatókat is

– emelte ki a marketing igazgató.

A kiválasztott arculat számtalan lehetőséget rejt magában, így közeljövőben csak kisebb aktivitásokat terveznek a szervezők, nagyobb kampányok még váratnak magukra. Ilyen kisebb aktivitás például az Óváros téren felállított korcsolyapálya. De hamarosan elkezdik szervezni a következő Pecha Kucha estet is. Emellett elindulnak a Civil és Önkéntes programok is. Ezen túl a szervezők fő feladata a cím 2018-as elnyerése óta az, hogy összeálljon a kivitelező csapat és még az is hátra van, hogy a pályázati anyagot programmá formálják.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ekf

veszprém

európa kulturális fővárosa

bakony

balaton

balaton-felvidék