Szívmelengető karácsonyi hagyomány: így betlehemeztek a gyerekek Csépán + FOTÓK

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Szívmelengető karácsonyi hagyomány: így betlehemeztek a gyerekek Csépán + FOTÓK

A betlehemes népszokásban két hagyománykör ötvöződik: a kereszténység előtti pogány, antik gyökerű képzetek és az ünnep keresztény jellegéből fakadó szokások. Mutatjuk a fotókat, hogyan mentek betlehemezni a Jász-Nagykun-Szolnok megyei falu diákjai!

Az egyik legismertebb, karácsonyhoz kötődő népszokás a betlehemezés, aminek csak Magyarországon belül is több táji típusa alakult ki. Még manapság is sokan, sok helyen művelik az ünnepekhez közeledve, habár már nem olyan spontán módon szerveződve, mint ahogyan eleink tették. Általában nem a régi kor szokásainka megfelelően, házról házra járnak a szereplők, hanem templomokban, iskolákban, közösségi tereken, vendégek, nézők előtt elevenítik fel Jézus születésének történetét.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépán is tartják a hagyományokat, ha a karácsonyi ünnepkörről van szó. A Szent Jakab plébánia hittanosai felkerekedtek és pásztornak öltözve, kucsmában, bekecsben elindultak betlehemezni.

Csépa, 2019. december 18.
A Szent Jakab plébánia hittanos diákjai Papp Erzsébet hitoktató vezetésével betlehemeznek egy családnál a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépán 2019. december 18-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
Csépa, 2019. december 18. A Szent Jakab plébánia hittanos diákjai Papp Erzsébet hitoktató vezetésével betlehemeznek egy családnál a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépán 2019. december 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A betlehemes népszokásban két hagyománykör ötvöződik: a kereszténység előtti pogány és antik gyökerű képzetek, valamint az ünnep keresztény jellegéből fakadó szokások. Neve a bibliai Betlehem városának nevéből ered. A népszokás célja a gonosz, ártó szellemek elűzése zajkeltéssel, jelmezek, álarcok viselésével.

Csépa, 2019. december 18.
A Szent Jakab plébánia hittanos betlehemező diákjai és Papp Erzsébet hitoktató a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépán 2019. december 18-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
Csépa, 2019. december 18. A Szent Jakab plébánia hittanos betlehemező diákjai és Papp Erzsébet hitoktató a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépán 2019. december 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A paraszti betlehemezés középpontjában hagyományosan a betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes játéka áll. Fő eleme a pásztorjáték, ami a három pásztor, köztük a nagyothalló öreg tréfás párbeszédére épül. Elmaradhatatlan, szimbolikus kellék még a templom alakú betlehemi jászol, amiben a Szent Család látható. A játékban a pásztorokon kívül a kis templomot vivő két angyal vesz részt, egyes vidékeken kiegészülnek még több szereplővel is. Miután eljátsszák a Jézus születéséről szóló történetet, átadják ajándékaikat és jókívánságaikat. Ezután a háziak megvendégelik őket.

Csépa, 2019. december 18.
A Szent Jakab plébánia diája betlehemezéshez készülődik a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépán 2019. december 18-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
Csépa, 2019. december 18. A Szent Jakab plébánia diája betlehemezéshez készülődik a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépán 2019. december 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

betlehemezés

karácsonyi népszokás

hagyományőrzés