A kultúra mindenkié: kistelepülésekre viszik a színházakat

MTI   
  Megosztom
A kultúra mindenkié: kistelepülésekre viszik a színházakat

A színielőadásokkal eddig rosszul ellátott kistelepüléseket célozza minőségi színházi produkciókkal a Nemzeti Színház szervezésében, egymilliárd forintból elinduló Déryné Program.

A kultúra mindenkié, nem csupán egy szűk elité, ezért azokhoz is el kell vinni, akik földrajzi okokból nehezen jutnak el színházba - hangsúlyozta a Déryné Program budapesti sajtótájékoztatóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Mint hozzátette, kultúrstratégiai intézményként a Nemzeti Színházat kérték fel a program lebonyolítására azzal a céllal, hogy a teátrum a legkisebb településeket is bevonja.

Fekete Péter kiemelte, hogy nem konkurenciát akarnak támasztani a vidéki színházaknak: azokat a területeket szeretnék feltérképezni és ellátni, amelyeket a vidéki teátrumok sem érnek el. A Nemzeti Színház feladata lesz a program céljára alkalmas előadások létrehozása, ebből a célból esetleg a társulat bővítése, másrészt a produkciók eljuttatása a kistelepülésekre. Mint arra az államtitkár emlékeztetett, a kistelepülési művelődési házak, kulturális színterek fejlesztése már jó ideje kiemelt célja a kulturális kormányzatnak.

Fekete Péter az közölte: a Déryné Programra az előadóművészeti többlettámogatás terhére ítéltek oda egymilliárd forintot.

Vidnyánszky Attila, a teátrum főigazgatója elmondta: összesen mintegy egymilliós közönségről van szó, akiket változatos műfajú előadásokkal terveznek elérni a Déryné Program keretében már a következő évadtól. Felidézte, hogy a beregszászi, majd a debreceni színház vezetőjeként is szívügye volt a minőségi színházi kultúra eljuttatása a kistelepülésekre, néhány éve pedig munkatársaival már elvégezték a vidéki színjátszás helyzetének feltérképezését. Több mint száz olyan hely működik Magyarországon, ahol rendszeresen befogadnak színházi előadásokat - számolt be a tapasztalatokról Vidnyánszky Attila, hozzátéve: néhány éve konferenciát is szerveztek ezeknek a helyeknek a vezetői számára.

Vidnyánszky Attila elmondta, hogy a Déryné Program nagyon különböző helyszínekre visz előadásokat a több száz fős művelődési házaktól a szabadtéri színpadokon át az egészen kicsi játszóhelyekig, ezért a kínálat is sokszínű lesz. A Nemzeti Színház nem csak saját produkciókat szerepeltet majd a programban: sok helyről szeretnék begyűjteni az előadásokat, akár határon túli társulatoktól is.

Spiegelhalter László, Vácrátót polgármestere elmondta, hogy a Budapesthez közeli, csaknem 2 ezer lakosú településen nemrég újult meg a kultúrház, amelyet azonban nehéz minőségi tartalommal megtölteni. Ebben nagy segítség lesz a Déryné Program - jegyezte meg.

Tóth Auguszta és Berettyán Nándor, a Nemzeti Színház társulatának tagjai tapasztalataikról beszámolva hangsúlyozták, hogy a színészek számára is hatalmas élmény kistelepüléseken játszani, ahol gyakran szinte az egész falu megjelenik egy-egy előadáson.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szórakozás

kultúra

színház

kistelepülés