Soha nem látott herendi porcelánokat mutatnak meg Győrben

MTI   
  Megosztom
Soha nem látott herendi porcelánokat mutatnak meg Győrben

Először lesznek láthatók az 1826-ban Stingl Vince által alapított manufaktúra egyedi, kézzel készített darabjai. Lesznek a manufaktúra történetéhez kapcsolódó darabok, szakrális tárgyak, minták szerint válogatott porcelánokat és egy herendi porcelánból készült étkészlettel megterített, elegáns polgári asztal is.

Csaknem négyszáz, egyedi készítésű herendi porcelánból készült tárgyat mutat be a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. azon a kiállításon, ami pénteken nyílik meg a Győri Egyházmegye Szent László Látogatóközpontjának Triangulum Galériájában.

Cseh Sándor, a Szent László Látogatóközpont igazgatója az mondta: a Herend ölelésében című tárlaton

A kiállított tárgyak négy teremben kapnak helyet. Az elsőben a manufaktúra történetéhez kapcsolódó darabokat, a másodikban szakrális tárgyakat, a harmadikban pedig minták szerint válogatott porcelánokat mutatnak be. A negyedik teremben egy herendi porcelánból készült étkészlettel megterített, elegáns polgári asztal lesz látható.

A kiállított étkészletek, dísztárgyak, szobrok, figurák, vázák, lámpák sorából kiemelkedik egy, a Szent László-hermát ábrázoló dísztál, egy 1847-es szőlőleveles csemegetányér, egy pate sur pate technikával készült 20. század eleji váza, valamint egy, az 1870-es évekből való Esterházy-mintás porszóró. Az Esterházy mellett az Apponyi-, a Rothschild- és a Victoria-minták is megismerhetőek lesznek a március 8-ig mindennap látogatható tárlaton.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

győr

herendi porcelán