Több száz milliós beruházás: így támogatta a kormány a síterepek fejlesztését

MTI   
  Megosztom
Több száz milliós beruházás: így támogatta a kormány a síterepek fejlesztését

Mintegy 227 millió forint támogatást nyújtott a kormány a magyar síterepek szolgáltatásainak fejlesztésére 2019 végén - mondta az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos hétfőn Eplényben a síelést népszerűsítő kampányt bemutató rendezvényen.

A támogatások öt magyar síterepet érintettek. A fejlesztésekkel megújul a Nagy-Hideg-hegyi turistaház, a pécsi síház, a Vasas Síház és a bánkúti síház, Eplényben új sífelvonó épül, Bánkúton pedig új pályakarbantartó gépet szereztek be

- emelte ki Révész Máriusz, aki hangsúlyozta, Magyarországon is van igény sípályákra. Ezt mutatja az is, hogy az eplényi sípálya évente ötven-hatvanezer látogatót vonz.

Bár a magyarországi pályák nem versenyképesek az Alpokkal, de kiválóan alkalmasak arra, hogy a sport iránt érdeklődők az országhatárokon belül tanuljanak meg síelni, a családoknak pedig arra, hogy egy-két napos síeléssel szakadjanak ki a mindennapokból

- tette hozzá, majd kiemelte, hogy erre szeretné felhívni a figyelmet a téli sportok népszerűsítésére indított Síeljünk itthon! kampány.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által indított, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter szakmai támogatásával megvalósuló kampányban videofilmek forgatásával és influencerek bevonásával is igyekeznek népszerűsíteni a síelést. A programot később a túrázást, az evezést és a kerékpározást népszerűsítő kampányok követik majd

- magyarázta.

Fehér Gyula, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke kiemelte: a magyar sípályák jóval közelebb vannak, mint a külföldiek, és viszonylag könnyen be lehet havazni azokat a Kárpát-medencére jellemző hidegpárna-jelenség miatt. Emellett a kisebb magasság és az alacsonyabb sebesség miatt a magyar sípályák biztonságosabbak is a környező országokénál - tette hozzá.

A klaszter elnöke arról is beszélt: péntek éjjel Eplényből két teherautónyi mesterséges havat szállítanak a Balaton partjára, Alsóörsre. Ebből másnap egy közel száz méter hosszúságú sífutó pályát alakítanak ki, ahol a gyermekek ingyenesen kipróbálhatják a sífutást. Ehhez mintegy húsz pár sífelszerelést is biztosítanak a helyszínen.

Ebele Bálint, a Síaréna Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az idei szezonban eddig több mint 136 ezer köbméter havat gyártottak, ami hetven centis átlagos hómélységet jelent az edelényi pályán.

Hangsúlyozta: 2017-től a kezdőkre és a családokra fókuszálnak, a tavalyi szezonban 50-60 ezer látogatót fogadtak, ami a négy évvel azelőttihez képest 141 százalékos növekedés. A síszezonon kívül a felvonó libegőként funkcionál, fejlesztéseiknek köszönhetően a 2015-ös négyezres látogatottságukat a tavalyi szezonra 35 ezer fölé növelték, csak 2019-ben az előző évhez képest 48 százalékos volt az emelkedés.

Ebele Bálint arról is beszélt: terveik közt szerepel, hogy a hóágyúik vízszállító képességét kihasználva egy, a hegytetőről induló vízicsúszdát építenének, ami hosszával a világon egyedülálló lenne.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sípálya

támogatás

fejlesztés