A falu, ahol minden télen esik a hó: mutatjuk, mi lehet Széphalom titka

HelloVidék   
  Megosztom
A falu, ahol minden télen esik a hó: mutatjuk, mi lehet Széphalom titka

Az alig több mint 600 lelket számláló Széphalom még magyar viszonylatban is aprócska település, a Trianoni döntés értelmében ráadásul közvetlenül a határmenti perifériára került a Tokaj-Zempléni hegyvidéken, a Hegyköz szívében. Sőt, önállósága is megszűnt, amikor közigazgatásilag Sátoraljaújhely városához csatolták - írja a 24.hu.

Ahogy a portál írja, hazánkban szinte mindenki ismeri a kis települést. Ez Kazinczy Ferenc miatt lehet, hiszen az író 1794-ben költözött ide. Akkor még Kisbányácska nevet viselte a falu, majd az író alkotta meg neki a Széphalom nevet. Ezután egészen 1831-ben bekövetkezett haláláig itt élt, mauzóleuma ma is valóságos zarándokhely. Mostanában viszont egészen másról híres a település, a gyönyörű természeti környezet és nemzeti emlékhely volta mellett egy télen tapasztalható, különleges jelenség miatt is ismert lett.

Amint a hőmérséklet megközelíti a fagypontot, Széphalmon elkezd esni a hó, a szezon végéig csak esik és esik, akár napi 24 órában, ha úgy alakul. Persze nem valami csodáról, természetfeletti erők tréfájáról van szó, a háttérben a Zempléni Kalandpark közeli hegyre épült sípályájának hóágyúi állnak

- mondta Raczkocki Gergely, aki kiemelte, ha az időjárás megfelelő, bekapcsolják a hóágyúkat és Széphalmon azonnal „elered” a hó. Az így látható hóesés addig tart, amíg a gépek működnek. Persze ebből a környező falvak mit sem érzékelnek.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

havazás

széphalom

sátoraljaújhely