Különleges egyeddel bővült a Debreceni Állatkert: az új lakó egy veszélyes ausztrál ritkaság

HelloVidék   
  Megosztom
Különleges egyeddel bővült a Debreceni Állatkert: az új lakó egy veszélyes ausztrál ritkaság

Hosszú előkészítő munka után január 30-án sisakos kazuár érkezett a cívisvárosba a lengyelországi Łódź város állatkertjéből az Európai Fajmegmentő Program keretében. A Debreceni Állatkert célja, hogy a világ legveszélyesebb madara Magyarországon is szaporodni tudjon, hiszen erre soha nem volt még példa. A nagyközönség számára már mától látható, közel 4 éves hím érkezésével Magyarországon 5 egyedre nőtt a kazuárok állománya. Az állatkert reményei szerint a daliás hímet elfogadja majd párjaként az intézményben élő nőstény és a jövőben tenyészeti sikerekről is beszámolhatnak.

Alapos és hosszas munka előzte meg azt, hogy január 30-án a sisakos kazuár beköltözhessen új otthonába és mindenki számára látható legyen a Debreceni Állatkertben. A különleges madár betelepítését az Európai Fajmegmentő Program segítségével valósították meg.

A sisakos kazuár (Casuarius casuarius) egyike a Délkelet-Ázsia és Északkelet-Ausztrália trópusi esőerdőiben őshonos három kazuárfajnak. Földünk legveszélyesebb, második legnehezebb és harmadik legmagasabb madara alapvetően tart az embertől, de igen ingerlékeny; csőrével, karmos lábával és sisaktarajhoz hasonló, jellegzetes szarukinövésével – amely futás közben a faágakkal szemben is védelmet nyújt – egyaránt súlyos sérüléseket okozhat.

E különleges, már-már őshüllőkre emlékeztető, atavisztikus megjelenésű futómadarak nélkülözhetetlen ökológiai szerepet töltenek be élőhelyükön, mivel az elfogyasztott gyümölcsök magvait elszórva nagymértékben hozzájárulnak az őshonos növényzet burjánzásához; több mint 70 fafaj termését például méreténél fogva csak a kazuárok képesek elfogyasztani és terjeszteni.

Ausztráliai élőhelyén mindössze 1500 sisakos kazuár él. Egyaránt veszélyeztetik őket a betelepített és elvadult háziállatok, a mezőgazdasági tevékenység miatti erdőirtások és az erdőtüzek, így a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján. Debrecenben a Nagyerdő fái alatt 2001 óta tartanak sisakos kazuárokat az Európai Fajmegmentő Program (EAZA ESB) keretében.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

debrecen

debreceni állatkert

állatkert