A kézművesek Békéscsabára mennek: idén is megrendezik a Textilfesztivált

MTI   
  Megosztom
A kézművesek Békéscsabára mennek: idén is megrendezik a Textilfesztivált

Legalább négyszáz résztvevőt várnak a XVII. Kárpát-medencei Textilfesztiválra, amelyet március 6. és 8. között rendeznek meg Békéscsabán. A rendezvényen idén kiemelten foglalkoznak napjaink európai textilhagyományainak megismerésével.

Ahogy a szervezők a közleményben írják, a rendezvényen finn, számi, észt, norvég, osztrák és szlovák előadók mutatják be országuk, térségük máig élő textilhagyományaikat, így a konferencia a textilhagyományok megőrzésének európai jó gyakorlatairól is szól idén.

A rendezvény helyszíneként szolgáló Gál Ferenc Főiskola gazdasági karán Solveig Grinder, az Európai Kézműves Szövetség elnöke is előad. A konferencia társrendezvényeként megnyílik a Népi textíliák a mai életünkben című országos pályázati kiállítás.

A felhívásra 153 egyéni alkotótól és 69 közösségtől érkezett be összesen csaknem 1800 pályamunka. A szakmai zsűri 61-et díjazott, és 1293 darabot javasolt kiállításra, amelyek a Békés Megyei Könyvtárban tekinthetők meg április 3-ig.

A pályázók a Kárpát-medence bármely tájegységét kiinduló forrásanyagnak tekinthették alkotásuk elkészítéshez. Külön öröm volt a zsűri számára, ha az alkotók eddig ismeretlen vagy kevésbé ismert hagyománykört felfedezve hoztak létre a mai kor igényeinek megfelelő alkotásokat

- írják.

A Békés Megyei Művelődési Központ és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében 1992 óta kétévente rendezik meg Békéscsabán a textiles konferenciát, amelynek célja, hogy a témával foglalkozó szakemberek véleményt cserélhessenek, új ismereteket szerezzenek és kapcsolatokat építsenek. A pályázat és a konferencia egyszerre szolgálja a textillel foglalkozó népi kézművesség továbbfejlődését és ösztönzi az új alkotások létrehozását.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

textil

textilfesztivál

kézműves

textilhagyomány