Igazi ritkaság: különleges borjú született a Nyíregyházi Állatparkban

MTI   
  Megosztom
Igazi ritkaság: különleges borjú született a Nyíregyházi Állatparkban

A korábbi években született négy hím utód után most egy nőstény borjú jött világra. A világon mindössze 160 egyed él állatkertekben, közülük 8-at Nyíregyházán lehet megnézni.

Állatkertekben igazi ritkaságnak számító mishmi takin született a Nyíregyházi Állatparkban. Az országban csak a nyírségi megyeszékhelyen látható takin tenyészcsapat szaporulatára nem lehet panasza a szakembereknek, a korábbi években született négy hím utód után most egy nőstény borjú jött világra. A világon mindössze 160 egyed él állatkertekben, közülük immár nyolcat Nyíregyházán tekinthetnek meg az érdeklődők.

Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője elmondta, a takin csapat legifjabb tagja 220 nap vemhesség után született, pár órával a születése után már lábra állt, anyja egészen kilenc hónapos koráig eteti anyatejjel. A kis állat a csapat többi tagjával együtt már birtokba vette az új kifutót, a szakemberek reményei szerint hamarosan egy "játszótárs" érkezik hozzá, mivel a park másik takin tenyésznősténye is vemhes lett.

Az új jövevényről képeket is megosztottak:

A tenyészbika 2009-ben, az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett Németországból, nőivarú társai pedig 2014-ig francia állatkertekben laktak, mielőtt a sóstógyógyfürdői látványosság lakói lettek. A nyíregyházi állomány 2017-től sikeresen gyarapodik, ami azért is fontos, mert a természetben mindösszesen 3500 egyed él. Természetes élőhelyeiken az orvvadászat és az erdőirtások miatt állományuk folyamatosan csökken, ezért az Európai Állatkertek Szövetsége fajmegőrzési tenyészprogram keretében szaporítja a ritka állatokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mishmi takin

nyíregyházi állatpark

újszülött