Lefújták a március 15-ei programokat? Így ünnepelhetsz otthon

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Lefújták a március 15-ei programokat? Így ünnepelhetsz otthon

Korábban beszámoltunk róla, hogy több városban elmaradnak a március 15-ei programok a koronavírus-járvány megelőzéséhez kapcsolódóan. A történelmi emlékezéshez jó otthoni alternatívát nyújtva a Nemzeti Filmintézet nyolc filmet tesz szabadon hozzáférhetővé.

Nyolc filmet tesz szabadon hozzáférhetővé a Nemzeti Filmintézet, az alkotások az ünnepi hétvégén tekinthetők meg. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából online nézhető válogatás filmjei sokoldalú képet nyújtanak arról, hogy az egyes korszakokban a különböző filmes műfajokban hogyan alakult a történelmi emlékezet.

Írtunk róla, hogy a koronavírus-járvány megelőzéséhez fűződő óvintézkedések miatt több városban elmaradnak a március 15-ei programok. A történelmi emlékezéshez jó otthoni alternatívát nyújthat az ingyenesen elérhető filmválogatás.

Megtekinthető lesz a Föltámadott a tenger (1953) című film, amely az ötvenes évek legnagyobb filmes vállalkozása volt. Nádasdy Kálmán és két rendezőtársa monumentális alkotásának középpontjában az 1948-as forradalom és szabadságharc, Petőfi és Bem barátsága áll, a kor ízlésének és ideológiájának megfelelő feldolgozásban. A főszerepeket Görbe János, Makláry Zoltán és Básti Lajos alakították.

Szintén látható lesz többek között a Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából, Kardos Ferenc rendezésében készült Petőfi '73 (1972) című film; Sára Sándor 80 huszár című filmdrámája (1978); Macskássy Katalin animációs rövidfilmje, az Ünnepeink (1981) és Bereményi Géza filmeposza, A Hídember (2002) is. A filmek a www.filmarchiv.hu weboldalon ingyenesen érhetők el.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

március 15

ünnep

film

otthon

ingyenes