Tilos kirándulni? így biztosan nem szeged meg a kijárási korlátozást

HelloVidék   
  Megosztom
Tilos kirándulni? így biztosan nem szeged meg a kijárási korlátozást

2020 április 11-ig kijárási korlátozás van érvényben, ami az eddig megszokott életritmust lényegesen átformálta és számos kérdést vetett fel. Jó hír azonban, hogy a jelenleg hatályos korlátozás értelmében az erdők látogatása nem tiltott, de néhány szabályt be kell tartani.

Fontos kiemelni, hogy az erdők látogatása a 2020. április 1-jén hatályos kijárási korlátozás értelmében nem tiltott. A turistautak, a parkerdők, az erdei tanösvények látogathatóak.

Napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése is. Azonban, aki csak teheti, az továbbra is maradjon otthon! Ha valaki mégis kimegy a szabadba, a járványügyi intézkedések egyik leginkább jelentős pontja, hogy kerülje a csoportosulást, ami az erdőben, a kirándulások alkalmával is érvényes.

Az erdőgazdaságok azt javasolják, hogy mindenki alaposan tájékozódjon indulás előtt és ebben az időszakban kerüljék el a turisztikailag frekventált kirándulóhelyeket. Itt az ideje most inkább olyan helyen túrázni, ahova eddig esetleg nem jutottak el. Az erdőgazdaságok honlapján, vagy a termeszetjaro.hu oldalon számos célpont közül választhatunk, de elővehetjük a polcról a papír alapú térképet, turistakalauzt is.

A Zalaerdő közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy a járványügyi intézkedések mellett nem szabad elfelejteni az erdő látogatására vonatkozó általános szabályokat sem, amelyek közül a legfontosabbak:

  • Ahol behajtani tilos tábla áll, vagy erdészeti sorompóval találkozunk, azt az erdei utat csak gyalog, lóval vagy kerékpárral szabad használni. Autóval, túramotorral, crossmotorral, quaddal, egyéb motoros járművel pedig tilos!
  • Az erdőn munka, az utakon faanyagszállítás folyik. Fokozott óvatosságra kérünk mindenkit! Az erdőgazdaságok honlapján a munkálatok miatti aktuális figyelmeztetések megtekinthetőek, az erdőterületen pedig figyelemfelhívó táblák is jelölik azokat a szakaszokat, ahol ne, vagy csak nagy körültekintéssel túrázzanak!
  • Az erdei rakodókon felhalmozott, elszállításra váró faanyag nem játszótéri eszköz! A farakásokra felmászni tilos, balesetveszélyes!
  • Az erdőben nem parkoló minden szabadnak látszó terület, rét vagy tisztás! A tavaszi vegetációs időszakban a növények érzékeny fejlődési szakaszba érkeznek, ne tiporjuk le őket! Kérjük, hogy a kijelölt, nyitva lévő parkolókat használják!
  • Kutyát csak pórázon szabad sétáltatni. Az erdő a vadon élő állatok természetes élőhelye, az ebek zavarhatják őket. Emellett a vadbetegségek egy része veszélyes a háziállatokra is, a kontaktust kerülni kell. Gondoljunk azokra a túrázókra is, akik esetleg félnek a kutyáktól.
  • Az erdőben tüzet gyújtani csak az arra kijelölt helyen szabad, ha nincs tűzgyújtási tilalom. Tűzgyújtási tilalom esetén a kijelölt helyeken is tilos.Tűzgyújtási tilalomról szóló aktuális információk a www.erdotuz.hu oldalon olvashatóak, illetve mi is írtunk róla, hogy hét megyében jelenleg nem szabad tüzet gyújtani.
  • Az erdei etikett egyik alapvető pontja, hogy nem szemetelünk az erdőben. Amit magunkkal hoztunk, azt vigyük is haza!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE MOST 500 EZER FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 500 ezer forintot igényelnél, 36 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 10 058 forintos törlesztőrészlettel a CIB Bank nyújtja (THM 7,62 %), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank 11 591 forintos törlesztőt (THM 13,25 %) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kirándulás

természet

koronavírus

koronavírus-járvány

kijárási korlátozás