Ezt kár lenne kihagyni: ritkán látott emlékek érkeztek a hevesi városba

MTI   
  Megosztom
Ezt kár lenne kihagyni: ritkán látott emlékek érkeztek a hevesi városba

Megérkezett a 30 éve szabadon című utazó tárlat a Heves megyei városba, ahol két héten át lesz látható a kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek három évtizeddel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékeztető anyag.

A kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek három évtizeddel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékeztet a 30 éve szabadon című utazó tárlatnak az anyaga, amely hétfőtől két héten át Egerben, az Eszterházy téren látható.

A megnyitón Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze arról beszélt, hogy a tablókon nem csupán egy eseménytörténeti összefoglalót láthatnak az érdeklődők.

A tárlat tablóin látható képek és installációk arról árulkodnak, hogy harminc éve Közép-Európába valóban visszatért a történelem. Emlékeztetett arra, hogy előtte a Nyugat e régióra még egy megváltoztathatatlanul megszállt övezetként tekintett.

Tíz évvel a rendszerváltás előtt "senki egy lyukas garast" nem adott volna azért, hogy valaha Közép- és Kelet-Európában újra függetlenség és szabadság fogja jellemezni a mindennapi életet

- jegyezte meg.

A három évtizeddel ezelőtti események előzményeire visszatekintve kifejtette: a Szovjetunió számára az 1970-es évek sikersztorinak voltak nevezhetők, miközben a Nyugat ekkoriban önbizalmát, öntudatát veszítette. A nagyhatalmak között 1975-ben, Helsinkiben kötött megállapodás a második világháború lezárása után másodjára is megerősítette: ez a térség a Szovjetunió érdekszférája. Ez a helyzet változott meg gyökeresen a nyolcvanas években azt követően, hogy "a világot megdöbbentve" lengyel pápát választottak a katolikus egyház élére. Karol Wojtyla II. János Pál pápaként történelmet írt azzal, hogy "hangjává vált mindazoknak, akik a vasfüggönyön belül rekedtek".

A világpolitikában Ronald Reagan amerikai és Mihail Gorbacsov szovjet elnök, míg "emberi tényezőként" azok a szovjet megszállás alatt élők váltak meghatározóvá, akik "érezve a kötőfékek meggyengülését, rövid időn belül elszakították azokat"

- tette hozzá.

Az utazó tárlatot eredetileg 37 helyszínen tervezték bemutatni Magyarországon és a határokon túl. Ebből eddig már több mint tucatnyi megvalósult, ám az új koronavírus-járvány miatt nyolc megnyitó - köztük az egri is - elmaradt. Ezeket igyekeznek folyamatosan pótolni, így a kiállítás hamarosan Salgótarjánban, Kecskeméten és Debrecenben, továbbá Kassán és Komáromban is látható lesz.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

tárlat

kiállítás

eger

történelem