Ilyet sehol máshol nem láthatsz: újra megnyitott a csillagpark, ilyen a programkínálat

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyet sehol máshol nem láthatsz: újra megnyitott a csillagpark, ilyen a programkínálat

A hétvégétől visszaköltözik az élet a Zselici Csillagparkba: az országos hírű létesítményben újraindulnak a járványhelyzet miatt félbeszakított ismeretterjesztő programok.

A hétvégétől újra fogadja a vendégeket a Kaposvár melletti Zselici Csillagpark. Az ötödik születésnapját ünneplő létesítmény a terület különleges adottságának, a rendkívül alacsony fényszennyezésnek köszönhetően vált ismertté. A legnépszerűbb éjszakai csillagnéző túrákra érdemes időben regisztrálni.

A hétvégétől visszaköltözik az élet a Zselici Csillagparkba: az országos hírű létesítményben újraindulnak a járványhelyzet miatt félbeszakított ismeretterjesztő programok.

Újdonságként a Magyar Asztrofotósok Egyesületével közösen összeállított, különféle égitesteket ábrázoló, lenyűgözően szép fényképekből álló kiállítás várja a vendégeket.

Az újranyitást már sokan várták, hiszen a nyári hónapokban a Csillagpark a környék egyik legnépszerűbb úticélja. Nem véletlenül: a Kaposvár melletti zselici erdő hazánkban elsőként kapta meg a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet a rendkívül alacsony fényszennyezettségnek köszönhetően. A Csillagpark területén a legközelebbi falvak éjjeli lámpái is csak halványan pislákolnak a horizonton, ami utánozhatatlan lehetőséget kínál az égbolt megfigyelésére.

Egy felhőtlen éjszakán, tiszta égbolt mellett akár több ezer csillag is látszik, míg a településeken jó, ha néhány tucatot megpillanthatunk

– magyarázta Mosoni László, az idén ötödik születésnapját ünneplő létesítmény vezetője. A Csillagpark szívében álló csillagvizsgáló 2015 májusában nyitott meg, azóta pedig közel hatvanezer látogató fordult meg a falai között. A legtöbben természetesen az éjszakai programokra kíváncsiak: az éjszakai csillagnéző túrákra és távcsöves bemutatókra érdemes időben lefoglalni a helyet, de a nappali előadások és tárlatvezetések is nagyon népszerűek.

A kínálat nem csak távcsöves programokból áll: az érdeklődők beülhetnek planetáriumi vetítésekre és megnézhetik a most már egy valódi holdkőzetet is őrző meteoritkiállítást. A Zselic élővilágára kíváncsiak pedig több mint féltucat kijelölt túraösvényen járhatják be a környéket, amelyek között vannak rövidebb, kisgyerekkel bejárható szakaszok és edzettebb gyaloglóknak való, 10 km-es távok egyaránt. A túrák gyakori állomása a Ropolyi tó, ahol a kirándulók nemrég vehették birtokba a vadonatúj ökoturisztikai centrumot tájházzal, lovaspihenővel és információs ponttal. A több napos programot tervezőknek a szálláshely miatt sem kell messzire utazniuk: a csillagvizsgáló szomszédságában lévő Hotel Kardosfa*** is újra fogad vendégeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zselic

csillagpark

zselici csillagpark

kaposvár

programajánló