Tizenkét év után bukkant fel a különös hal: idén Tiszabecsnél jelent meg

HelloVidék   
  Megosztom
Tizenkét év után bukkant fel a különös hal: idén Tiszabecsnél jelent meg

Az egy 1+ korosztályú fiatal egyeden még nem voltak kifejezettek a faji bélyegek, de az alapos szemrevételezést követően a halat vaskos csabaknak határozták meg a szakemberek - számolt be róla a szon.hu.

Ahogy a portál írja, a fajnak az elmúlt időszakból kizárólag a Felső-Tiszáról vannak bizonyított előfordulási adatai. A következő években bukkant fel a különleges hal a magyar folyóban:

  • 2004: Tiszacsécse (Harka & Sallai, 2004),
  • 2007: Tiszabecs (Györe, 2008),
  • 2009: Tiszamogyorós (Halasi-Kovács, 2009).

A fajnak ez a negyedik bizonyított, ismert előfordulása az elmúlt 30 évből, közel 12 éve került kézre utoljára a területen. A mivel a faj természetvédelmi oltalom alatt áll és közösségi jelentőségű (Natura 2000-es faj), az előfordulás kiemelkedő természetvédelmi jelentőséggel bír

– közölte honlapján a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A Vaskos csabak (Leuciscus souffia agassizi) a pontyfélék családjába tartozik. Védett állat, eszmei értéke akár 10 000 Ft is lehet egyedenként.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hal

ritkaság

ritka

ritka hal

hortobágyi nemzeti park

felső-tisza

tiszabecs

tiszacsécse

tiszamogyorós