Tizenkét év után bukkant fel a különös hal: idén Tiszabecsnél jelent meg

HelloVidék   
  Megosztom
Tizenkét év után bukkant fel a különös hal: idén Tiszabecsnél jelent meg

Az egy 1+ korosztályú fiatal egyeden még nem voltak kifejezettek a faji bélyegek, de az alapos szemrevételezést követően a halat vaskos csabaknak határozták meg a szakemberek - számolt be róla a szon.hu.

Ahogy a portál írja, a fajnak az elmúlt időszakból kizárólag a Felső-Tiszáról vannak bizonyított előfordulási adatai. A következő években bukkant fel a különleges hal a magyar folyóban:

  • 2004: Tiszacsécse (Harka & Sallai, 2004),
  • 2007: Tiszabecs (Györe, 2008),
  • 2009: Tiszamogyorós (Halasi-Kovács, 2009).

A fajnak ez a negyedik bizonyított, ismert előfordulása az elmúlt 30 évből, közel 12 éve került kézre utoljára a területen. A mivel a faj természetvédelmi oltalom alatt áll és közösségi jelentőségű (Natura 2000-es faj), az előfordulás kiemelkedő természetvédelmi jelentőséggel bír

– közölte honlapján a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A Vaskos csabak (Leuciscus souffia agassizi) a pontyfélék családjába tartozik. Védett állat, eszmei értéke akár 10 000 Ft is lehet egyedenként.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hal

ritkaság

ritka

ritka hal

hortobágyi nemzeti park

felső-tisza

tiszabecs

tiszacsécse

tiszamogyorós