Tizenkét év után bukkant fel a különös hal: idén Tiszabecsnél jelent meg

HelloVidék   
  Megosztom
Tizenkét év után bukkant fel a különös hal: idén Tiszabecsnél jelent meg

Az egy 1+ korosztályú fiatal egyeden még nem voltak kifejezettek a faji bélyegek, de az alapos szemrevételezést követően a halat vaskos csabaknak határozták meg a szakemberek - számolt be róla a szon.hu.

Ahogy a portál írja, a fajnak az elmúlt időszakból kizárólag a Felső-Tiszáról vannak bizonyított előfordulási adatai. A következő években bukkant fel a különleges hal a magyar folyóban:

  • 2004: Tiszacsécse (Harka & Sallai, 2004),
  • 2007: Tiszabecs (Györe, 2008),
  • 2009: Tiszamogyorós (Halasi-Kovács, 2009).

A fajnak ez a negyedik bizonyított, ismert előfordulása az elmúlt 30 évből, közel 12 éve került kézre utoljára a területen. A mivel a faj természetvédelmi oltalom alatt áll és közösségi jelentőségű (Natura 2000-es faj), az előfordulás kiemelkedő természetvédelmi jelentőséggel bír

– közölte honlapján a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A Vaskos csabak (Leuciscus souffia agassizi) a pontyfélék családjába tartozik. Védett állat, eszmei értéke akár 10 000 Ft is lehet egyedenként.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hal

ritkaság

ritka

ritka hal

hortobágyi nemzeti park

felső-tisza

tiszabecs

tiszacsécse

tiszamogyorós