Elképesztő: hamarosan újra római hajót láthatunk a Dunán

MTI   
  Megosztom
Elképesztő: hamarosan újra római hajót láthatunk a Dunán

Elképesztő látványosság épül, amely több Duna menti városba látogathat el a jövőben. Újra római hajó úszhat a folyón, amin korabeli viseletű személyzettel fogják népszerűsíteni a dunai limes kutatását.

A 4. század óta első ízben újra római folyami hajót láthatnak a Dunán 2022-ben a Duna-parti városok lakói - közölte pénteken a kremsi Donau (Duna) Egyetem, bejelentve egy uniós támogatást élvező nemzetközi kutatási projektet. Az egykori római folyami hajók mását a Living Danube Limes elnevezésű, 3,2 millió euró (1,1 milliárd forint) európai uniós támogatást élvező projekt keretében építik meg.

A projektben 10 Duna menti ország 19 egyeteme, közintézménye, illetve vállalata vesz részt. A közlemény szerint az új projekt célja betölteni a limeskutatásban még meglévő réseket. A római stílusú folyami hajót, amely az egyetem szerint "világpremier" lesz a maga nemében, a korabeli módszerekkel és eszközökkel fogják megépíteni.

Az egyetem szerint a projekt egy további célja újabb kísérletet tenni a Duna menti határerődrendszer világörökségként való elismertetésére. A limes németországi, ausztriai, szlovákiai és magyarországi szakaszának elismertetésére tett kezdeményezés tavaly elbukott, az újabb kísérletbe már a folyam és az erődök alkotta ókori határzár teljes hajdani vonalát bevonják, beleértve a horvátországi, szerbiai, bulgáriai és romániai szakaszt is.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

duna

hajózás

római

történelem

látványosság