Elképesztő: hamarosan újra római hajót láthatunk a Dunán

MTI   
  Megosztom
Elképesztő: hamarosan újra római hajót láthatunk a Dunán

Elképesztő látványosság épül, amely több Duna menti városba látogathat el a jövőben. Újra római hajó úszhat a folyón, amin korabeli viseletű személyzettel fogják népszerűsíteni a dunai limes kutatását.

A 4. század óta első ízben újra római folyami hajót láthatnak a Dunán 2022-ben a Duna-parti városok lakói - közölte pénteken a kremsi Donau (Duna) Egyetem, bejelentve egy uniós támogatást élvező nemzetközi kutatási projektet. Az egykori római folyami hajók mását a Living Danube Limes elnevezésű, 3,2 millió euró (1,1 milliárd forint) európai uniós támogatást élvező projekt keretében építik meg.

A projektben 10 Duna menti ország 19 egyeteme, közintézménye, illetve vállalata vesz részt. A közlemény szerint az új projekt célja betölteni a limeskutatásban még meglévő réseket. A római stílusú folyami hajót, amely az egyetem szerint "világpremier" lesz a maga nemében, a korabeli módszerekkel és eszközökkel fogják megépíteni.

Az egyetem szerint a projekt egy további célja újabb kísérletet tenni a Duna menti határerődrendszer világörökségként való elismertetésére. A limes németországi, ausztriai, szlovákiai és magyarországi szakaszának elismertetésére tett kezdeményezés tavaly elbukott, az újabb kísérletbe már a folyam és az erődök alkotta ókori határzár teljes hajdani vonalát bevonják, beleértve a horvátországi, szerbiai, bulgáriai és romániai szakaszt is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

duna

hajózás

római

történelem

látványosság