Magányra ítélve? Éveket várnak gazdára a nagytestű kutyák a menhelyeken

HelloVidék   
  Megosztom
Magányra ítélve? Éveket várnak gazdára a nagytestű kutyák a menhelyeken

Nyár végével lassul az örökbefogadási kedv, ezért kezdett közös akcióba még most a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. a Tappancs Alapítvány és Őrszolgálat állatotthonával. A menhelyen a közepes és nagyobb testű kutyát kevesebben választanak, többségük csak évek múltán talál gazdára, de ez idő alatt is vezényszavakat tanulnak, képessé válnak pórázzal sétálni és szót fogadni. A szobakutyák jóval rövidebb idő alatt kerülnek ki a menhelyről, az ő betanításuk viszont a gazdira vár. A Bridgestone segítségével professzionális fotókat és hirdetéseket kaptak a kutyusok a tápon és az alapítvány autójára került gumiabroncs szetten kívül.

A tatabányai Bridgestone gyár rendszeresen segíti a helyi közösségeket, egyik alapelvük a társadalom szolgálata kiemelkedő minőséggel. A mostani akcióban a gyár jóvoltából az állatotthon lakói első lépésben egy kutyakozmetikus szakértő keze által lettek megszépítve, majd hosszas séta következett, hogy az állatokat jól lehessen fényképezni.

A professzionális kutyafotós egy mobil stúdiót telepített az állatotthonba, és már villogtak is a vakuk! A végeredmény egy fotósorozat lett, amelyet a gyár belső, dolgozóknak szóló Facebook csoportjában, a Tappancs saját oldalán és közösségi média hirdetésekben láthatnak viszont a Tatabányán és környékén élők. A szándék az, hogy minél több kutya gazdát találjon. Ezen túl a gyár dolgozói és velük bárki szabadon jelentkezhet kutyasétáltatásra a menhelyen, hiszen a bezárt állatok átmozgatása, kifárasztása napi feladat.

Örökbefogadás előtt felkészítés

A tatabányai menhely jelenleg 60 kutya befogadására alkalmas. A Tappancs Állatotthon Alapítvány és Őrszolgálat 20 éves múltja alatt több mint 3000 kutyának segített új otthonra találni. Az itt élő kutyák mindegyike megkapja az oltásokat és a csipet, továbbá a megfelelő korban ivartalanításon esnek át. Az örökbeadást megelőzően mindegyik részesül a mentorprogramban, melynek célja a kutyák szocializálása egymáshoz és az emberekhez.

A programban résztvevő önkéntesek segítségével megtanulják az alapvető vezényszavakat, a séták alkalmával pedig szokják a pórázon történő közlekedést. Így mire gazdát találnak egy kutyának, addigra az alkalmas arra, hogy emberek között éljen. Ez a menhelyi kutyáknál nem általános, hiszen többen sanyarú múlttal a hátuk mögött kerülnek be az otthonba. Így viszont a közvélekedéssel ellentétben érdemes olyan állatot is magunkhoz venni, amelyik esetleg már évek óta egy minőségi munkát végző otthonban él.

A kutya a legjobb barátunk

Manapság a fejlett országokban a kutyatartók többsége társként, családtagként tekint az állatra. Az idősebb korosztály számára feladatot ad a kutya ellátása, hasznosnak érzik magukat az állat mellett, miközben a kutya feltétlen szeretete növeli gazdája önértékelését. A kutyatartás konkrétan csökkenti a vérnyomást és gyorsítja a gyógyulási folyamatokat, és az állat jó társalgási téma sétáltatás közben más kutyásokkal.

Egy kutya mellett a gyerekek is hamar megtanulják, hogy vannak feladataik, felelősséget kell vállalniuk a kis kedvencükért, és a kutya által társasági emberré válnak, akik megtanulnak vigyázni a körülöttük élőkre. Gyerekes családba ne csak a mérete, sokkal inkább természete szerint válasszunk barátot!

A cég a helyi ügyek elkötelezett támogatója

Társadalmi szerepvállalásának részeként az abroncsgyártó már korábban is együttműködött a Tappancs alapítvánnyal, ugyanis tavaly a menhely volt a dolgozók gyermekeinek szervezett nyári táborok helyszíne.

A változatos programok részét képezte az oktatás, ahol a gyerekek tanulhattak a felelős állattartásról, az oltási programokról, az állat viselkedéséről és anatómiájáról is. Megismerhették a menhely mindennapos munkáját és a közös sétáltatással segítették is azt. Emellett környezetvédelmi és kézműves programokon is részt vettek a táborozók.

(Fotók és kiemelt kép: Tappancs Alapítvány és Őrszolgálat állatotthon)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bridgestone

kutyák

állatmenhely

állatotthon

kutyák

nagytestű kutyák

örökbefogadás