Nyáresték hóvihara: fogadjunk, hogy te sem tudtad, mi az a Dunavirág?

HelloVidék   
  Megosztom
Nyáresték hóvihara: fogadjunk, hogy te sem tudtad, mi az a Dunavirág?

A dunavirág a kérészek rendjébe tartozó rovar, akárcsak az ismertebb tiszavirág, amelynél azonban jóval kisebb méretű, mintegy három centiméteres. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 forint. Most a Duna-Ipoly Nemzeti Park programja során lehet megtekinteni a vízirovarok varázslatos nászrepülését - számolt be róla a nemzeti park.

Ahogy a portál írja, az elmúlt évek nyárestéi nem múlhattak el a védett dunavirág kérészek tömegrajzásai nélkül, így a széles körben ismert tiszavirágzás mellett a dunavirágok is egyre inkább előtérbe kerülnek.

A programunk során lehetőség lesz megtapasztalni e vízirovarok varázslatos nászrepülését Potyó Imre természetfotós kollégánk és a Dunavirág Vízibusz közreműködésével. A programok pontos időpontja a rajzás függvényében változhat! Ezekről azonnal hírt adunk, amint azok kialakulnak! Előzetes bejelentkezés szükséges!

- írták a szervezők.

A dunavirág csak tiszta, oxigéndús vízben tud kifejlődni, emiatt a Dunán mintegy negyven évig nem rajzottak a vízszennyezés miatt, egészen 2012-ig, amikor újra tömegesen jelentek meg. Augusztus végén, szeptemberben rajzanak, este fél kilenc és tíz óra között, hagyományosan a folyóról visszaverődő fényt követve. Nem szokatlan egy helyen a 10-11 rajzás sem, míg a tiszavirág kétszer-háromszor rajzik. A nőstények a folyó sodrásával ellentétes irányban úgynevezett „kompenzációs repülést” hajtanak végre, végkimerülésig repülnek, majd a folyóba petéznek és elpusztulnak. A hímek a párzás után a felszínen pusztulnak el. A fényszennyezés a dunavirág millióinak petézés előtti pusztulását okozza, mivel a mesterséges fények a repülő nőstényeket magukhoz vonzzák, így azok a parton pusztulnak el.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

program

duna-ipoly nemzeti park

dunavirág

tiszavirág

természetvédelemi érték