Nyáresték hóvihara: fogadjunk, hogy te sem tudtad, mi az a Dunavirág?

HelloVidék   
  Megosztom
Nyáresték hóvihara: fogadjunk, hogy te sem tudtad, mi az a Dunavirág?

A dunavirág a kérészek rendjébe tartozó rovar, akárcsak az ismertebb tiszavirág, amelynél azonban jóval kisebb méretű, mintegy három centiméteres. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 forint. Most a Duna-Ipoly Nemzeti Park programja során lehet megtekinteni a vízirovarok varázslatos nászrepülését - számolt be róla a nemzeti park.

Ahogy a portál írja, az elmúlt évek nyárestéi nem múlhattak el a védett dunavirág kérészek tömegrajzásai nélkül, így a széles körben ismert tiszavirágzás mellett a dunavirágok is egyre inkább előtérbe kerülnek.

A programunk során lehetőség lesz megtapasztalni e vízirovarok varázslatos nászrepülését Potyó Imre természetfotós kollégánk és a Dunavirág Vízibusz közreműködésével. A programok pontos időpontja a rajzás függvényében változhat! Ezekről azonnal hírt adunk, amint azok kialakulnak! Előzetes bejelentkezés szükséges!

- írták a szervezők.

A dunavirág csak tiszta, oxigéndús vízben tud kifejlődni, emiatt a Dunán mintegy negyven évig nem rajzottak a vízszennyezés miatt, egészen 2012-ig, amikor újra tömegesen jelentek meg. Augusztus végén, szeptemberben rajzanak, este fél kilenc és tíz óra között, hagyományosan a folyóról visszaverődő fényt követve. Nem szokatlan egy helyen a 10-11 rajzás sem, míg a tiszavirág kétszer-háromszor rajzik. A nőstények a folyó sodrásával ellentétes irányban úgynevezett „kompenzációs repülést” hajtanak végre, végkimerülésig repülnek, majd a folyóba petéznek és elpusztulnak. A hímek a párzás után a felszínen pusztulnak el. A fényszennyezés a dunavirág millióinak petézés előtti pusztulását okozza, mivel a mesterséges fények a repülő nőstényeket magukhoz vonzzák, így azok a parton pusztulnak el.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

program

duna-ipoly nemzeti park

dunavirág

tiszavirág

természetvédelemi érték