Mesterségek ünnepe Debrecenben: három megye kézművesei mutatkoznak be a vásáron

MTI   
  Megosztom
Mesterségek ünnepe Debrecenben: három megye kézművesei mutatkoznak be a vásáron

A felújított Tímárház átadásával, három megye kézműveseinek bemutatkozásával és vásárával rendezik meg a Mesterségek ünnepét szombaton Debrecenben - jelentették be a szervezők kedden sajtótájékoztatón a helyi művelődési központban.

Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere azt mondta, hogy a város kulturális életének építésében nem csak a nagy intézmények fontosak, mint például a színházak, hanem a kisebb közösségi terek fejlesztése is. Utóbbiakra példaként említette a közelmúltban felújított Borsos-villát és a most megújult Tímárház-kézművesek házát.

A Tímárház különleges hely, amely őrzi és bemutatja a város kézműves hagyományait, miközben maga az épület Debrecen egyetlen eredeti helyen megőrzött ipartörténeti épülete

- jelezte az alpolgármester:

Puskás István utalt rá, hogy a járványhelyzet miatt elmaradt budapesti mesterségek ünnepe helyett több vidéki helyszín, köztük Debrecen ad otthont idén kisebb, hasonló programoknak.

A Mesterségek ünnepe az Észak-Alföldön, Debrecenbe kéne menni elnevezésű programban három megye - Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg - kézművesei mutatkoznak be szombaton a Dósa nádor téren, tovább erősítve a cívisváros regionális kulturális központi szerepét

- fűzte hozzá.

Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ (DMK) igazgatója kiemelte: a regionális népművészeti központként is működő Tímárház felújításához 120 millió forint vissza nem térítendő pályázati forrást használtak fel, amit 20 millió forinttal egészített ki Debrecen önkormányzata. A felújítás során új közösségi tereket, előadókat is kialakítottak.

Mátrai-Nagy Andrea Bíborka, a Tímárház-kézművesek háza egységvezetője szerint egyfajta "kincsesházként" működik az intézmény, ahol "őrzik és megújítják a hagyományokat".

Hozzátette: a Tímárház az országban egyedüliként látványműhelyként is funkcionál: az érdeklődők munka közben figyelhetik meg hogyan készül, formálódik egy-egy termék a mesterek keze alatt.

Kolozsvári István, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke jelezte: augusztusban és szeptemberben az ország nyolc településén rendezik meg a mesterségek ünnepét. Debrecenben három megyéből kilenc szervezet kilencven alkotója - köztük a debreceni Tímárház kézművesei - mutatják be portékáikat szeptember 5-én a belvárosi Dósa Nádor téren, miközben a nap folyamán környékbeli néptánc és énekegyüttesek produkcióit is megtekinthetik az érdeklődők.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mesterségek ünnepe

debrecen

tímárház

kézműves

kézművesek

vásár

kézműves vásár