Kincsvadászok a magyar tengerben: gyémánt is akadt már a horgukra

HelloVidék   
  Megosztom
Kincsvadászok a magyar tengerben: gyémánt is akadt már a horgukra

Pénzérmék, gyűrűk, nyakláncok. Egy átlagos napon többnyire ezeket az ajándékokat rejti a Balaton a kincsvadászoknak. Ha ritkábban is, de található itt nagyobb érték is. Már nemcsak a magyar, hanem külföldi keresgélők is órákat töltenek a leglátogatottabb strandok vizében - írja a Sonline.

Ahogy a portál írja, nyár végén korábban megy le a nap, s a Balaton vize egy hét alatt már jelentősen lehűlt a hűvös hajnaloknak köszönhetően. Ez a tény azonban nem zavarja a kincsvadászokat: eljött a nyár végi betakarítás ideje.

Amit a felelőtlen fürdőzők elhagytak a vízben, most érdemes összeszedniük. A balatonfenyvesi nagystrand vizében neoprén ruhában egy fiatal férfi járkált fülhallgatóval a fején. Kezében fémdetektor, a vállán egy pózna végén speciális medermerő lapát. A lapátot a detektor csipogása hallatán belemeríti az iszapba. Néhány méterre tőle egy idősebb úr sétál a derékig érő vízben hasonló felszerelésben a nyár végére maradt néhány strandoló között. A két férfi meg sem várta, hogy a fürdőzők távozzanak, még a napsütésben munkához láttak. A nyáron szinte az egész déli partot átfésülték a szerkezetekkel

- írta meg a lap.

Beszámolójuk szerint az ötvenkilenc éves Johann von Bergh Hollandiából érkezett. Tizenhatodik éve tölti a nyarat családjával balatonszentgyörgyi házukban. Hazájában kőművesként dolgozik, de hobbijára mindig jut idő: immáron húsz éve kincsvadász. Szenvedélyét fia is örökölte, az itt töltött nyarak során a Balaton déli partját pásztázzák fémkeresőikkel. Az északi részt nem kedvelik, mert a víz túl mély a kincsvadászathoz.

Naponta akár két aranytárgyat is találok. Ma csupán egy ezüstgyűrű és néhány pénzérme a zsákmány. Ha valaki szól, hogy övé a talált ékszer, akkor természetesen visszaadjuk neki. Például a jegygyűrűről mindjárt látom, hogy passzol-e az illető ujjára

- mondta Johann von Bergh

Előfordult, hogy nagy értékű gyémántgyűrűt mertünk ki az iszapból. Tetszett a feleségemnek, így neki ajándékoztam. Rengeteg szemüveg, óra, nyaklánc van az iszapban. Egyszer még 1700 eurót is találtunk a vízben

- tette hozzá.

Ha olyan tárgyakat találunk, amelyek régiségnek számítanak, azokat elvisszük a múzeumnak, ahol örülünk, ha egy köszönömöt kapunk cserébe

- emelte ki fia, Angelo von Bergh, aki érdekességként elmesélte, hogy kétszer bombát is találtak, azt állítják Keszthelyen van a legtöbb belőlük.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

kincsvadászok

kincskeresők