Sárga rózsa csokor: mi a sárga rózsa jelentése, mit üzen vele, akitől kaptuk?

HelloVidék   
  Megosztom
Sárga rózsa csokor: mi a sárga rózsa jelentése, mit üzen vele, akitől kaptuk?

Mi a sárga rózsa jelentése? A sárga rózsa csokor üzenetet hordoz, ugyanis a sárga rózsa szimbólikus jelentése alapvetően a barátság, ám a háttérben más is rejtőzhet.

Mióta világ a világ, az ember kötődik a szimbolikához: egy-egy jelképes tettel, ajándékkal számtalan érzést, gondolatot, üzenetet fejezhetünk ki szeretteink, vagy akár a nagyvilág előtt. A különböző jelentést hordozó jelképek között a virágok ajándékozása kifejezetten nagy jelentőséggel bír: egy-egy csokorba, vagy egyetlen szál virágba belefoglalhatjuk érzéseinket, akár szerelmet is vallhatunk velük. Cikkünkben a sárga rózsa szimbolikája kerül előtérbe: elmondjuk, mi a sárga rózsa jelentése és miért nem mindegy, hogy kitől kaptad!

A sárga rózsa jellemzői

A sárga rózsa eredendően Nyugat-Ázsiában honos, olyan országokban fordul elő magától a természetben, mint Kirgizisztán, Üzbegisztán, Törökország vagy Szíria. A sárga rózsa valószínűleg a középkorban, a keresztes hadjáratok idején került Európába és lett kifejezetten népszerű virág. A hagyományos, középkori sárga rózsa virágai nagyok, szirmai teltek, a növény kifejezetten illatos, ám csak egyszer virágzik a nyár elején. Kínában számtalan rózsafajt nemesítenek, talán a közeljövőben a sárga rózsa keresztezését is kivitelezik, hogy e gyönyörű rózsafaj akár egész nyáron virágozzon.

Mi a sárga rózsa jelentése?

  • A sárga rózsa szimbólikus jelentése alapvetően a barátságra, baráti érzelmekre utal, olyan szeretetet szimbolizál, amely nem a szerelemről szól. Épp ezért a sárga rózsa csokor tökéletesen helyt áll, ha barátnak adjuk, ugyanígy barátnak illik rózsaszín rózsa, rózsacsokor ajándékozása is.
  • A sárga rózsa egy kapcsolatban már mást jelent: ha árunktól kapjuk, az bizony nem jelent jót, ugyanis a sárga rózsa csokor ebben az esetben bocsánatkérést, hűtlenséget jelent, ám a szerelem csökkenését is kifejezheti.
  • A sárga rózsa csokor ajándékozható családtagnak is, főleg a gyermektől a szülőnek, nagyszülőnek, ugyanis tökéletesen kifejezhetjük vele a nem-szenvedélyes szeretetünket.

Cserepes vagy vágott sárga rózsa: kinek mit adjunk?

Rokonnak cserepeset, főleg, ha szeret kertészkedni, ám barátnak, vagy kedves ismerősnek vágott sárga rózsa csokor jár, ugyanis a szimbolika különbözik. A cserepes sárga rózsa sokszor a kiültetésről szól, azt szeretnénk vele üzenni, hogy nagyra tartjuk a másik kertészeti tudását és jó helye lesz nála a virágnak.

Művészeket is megihletett a virág: sárga rózsa film, dalszöveg, regény

  • Márió Sárga rózsa című száma, albuma
  • A sárga rózsa jelentése Illés számában: Miért hagytuk, hogy így legyen?
  • Sárga rózsa film (1989)
  • Jókai Mór: Sárga rózsa című könyv

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

sárga rózsa

rózsa

szimbólum

virág

virágcsokor

kert

virágok