Törvénytelen kincskeresés vagy legális móka? Durva dolgokra bukkannak a magyar mágneshorgászok

Sulyok Georgina   
  Megosztom
Törvénytelen kincskeresés vagy legális móka? Durva dolgokra bukkannak a magyar mágneshorgászok

Néhány éve bukkant fel a furcsa hobbi hazánkban, mára pedig egyre több képet látni az interneten egy óriási dugóhoz hasonló eszközről és különös, vízből kiemelt tárgyakról. A kezdetben még inkább csak Budapesten elterjedt mágnes horgászat, olykor szinte rajzfilmbe illő szokatlan mozzanatai, mostanra már vidéken sem számítanak ritkának. De vajon mennyire szabályos bármit csakúgy kiemelni a vízből? Vinczellér Dávidot és Kovács Eriket, a magyar mágnes horgászat legelszántabb és legrégebbi képviselőit kérdeztük a törvényekről, nagy fogásokról és az is kiderült mire van szüksége egy kezdő pecásnak illetve, hogy lehet-e értékes kincsekre bukkanva nagyobb pénzekhez jutni a szokatlan hobbival.

HelloVidék: Hogyan találkoztatok ezzel a mai napig sem túl hétköznapinak tűnő hobbival? Miért vágtatok bele?

A mágnes horgász csapat - Vinczellér Dávid és Kovács Erik: Először YouTube-on találkoztunk a mágnes horgászattal, az ajánlott videók között böngészve. A cím egyből felkeltette az érdeklődésünket, hiszen szeretjük a nem mindennapi dolgokat. Alapvetően a közismert, normál horgászattal már régebben is foglalkoztunk, így a víz szeretete és a fogások öröme már ismerős terep volt számunkra. Mivel érdekelnek a régiségek és az olyan tárgyak, amiknek történetük van, így a mágnes horgászattal találkozhatott úgymond a két szenvedély.

Említettétek a YouTube-ot. Azóta nektek is rengeteg videótok került fel a videómegosztó portálra. Emlékeztek még az első utatokra?

Természetesen, igen. Az első volt az egyik legizgalmasabb horgászatunk hiszen, rádöbbentünk, hogy tényleg rengeteg dolgot találhatunk a vizeinkben. Pár bottartót és egy kukát fogtunk, de már akkor tudtuk, hogy egészen biztosan ez lesz az új hobbink.

Hogyan készültök fel, ha horgászni indultok? Milyen eszközöket kell beszereznie annak, aki belevágna a mágnes horgászatba? Vannak speciális mágnesek?

A felkészülés egyszerű, ahol víz van ott lehet horgászni, így csak kinézünk egy helyet a térképen és elindulunk. A normál horgászattal ellentétben a felszerelésünk könnyen elfér egy vödörben, egy mágnesre és körülbelül 10-20 méter kötélre van mindössze szükségünk, így nagy távokat tudunk megtenni a parton sétálva.

Egy általános felszerelés egy neodímium horgászmágnesből egy erős kötélből és a már említett vödörből áll. Ehhez jönnek a kiegészítők: kesztyűk, zsákok, kötélszív, karabiner és mágnes kaparó. Ha hosszabb túrára megyünk, akkor azért több mágnest viszünk magunkkal. Felderítésre a 180kg-os tartóerővel rendelkezőt használjuk, horgászatra a 300kg-os és a 670kg-os mágnest, a nagy tárgyak kiemelésére pedig a 910kg-os tartóerejű mágnest visszük. Mostanra már mi magunk gyártatjuk a speciális horgász mágneseket. Ezek kimondottan a mágnes horgászatra vannak kifejlesztve.

Mennyire számít a mágnes horgászat drága hobbinak? Milyen költségei vannak?

Egyáltalán nem sorolnám a költséges hobbik közé. A kezdéshez szükséges mágnest egyszer kell megvenni és a kötelet is elég csak 1-2 évente cserélni, így lényegében egy egyszeri beruházással évekre megvan a hobbink.

Hogyan működik a mágnes horgászat a hatályos törvényeket tekintve? Van szükség bármilyen engedélyre?

Jelenleg a mágnes horgászat nem engedélyköteles hobbi, szabadon űzhető Magyarországon, de néhány íratlan szabályt azért érdemes betartani.

Gyakran látni képeket az interneten, közösségi oldalakon nagyon extra fogásokról. Ha kipecáztok valami értékeset vagy például régi fegyvereket meg lehet tartani vagy le kell adni valahol? Mik a szabályok? Ez inkább hobbi vagy pénzhez is lehet így jutni?

Minden talált tárggyal való eljárást a PTK szabályozza. Itt lejelentési kötelezettségünk van a nagyobb értékű tárgyaknál (bicikli), de minden leadott tárgy visszaigényelhető. Sok esetben kaptak már vissza bejelentett fogásokat a horgászaink.

Lehet vele pénzt is keresni, de ne számítsunk hatalmas bevételekre. A mágnesezhető fémeknek nem túl magas az ára méh telepeken.

Mi volt az eddigi kedvenc fogásotok?

Sok fogásunk van, mind a kedvencünk, de ha ki kellene emelnünk egyet, akkor egy 1900-as években gyártott Tissot zsebóra lenne. Sajnos, csak az óramű és a számlap lett meg, az aranytokot a korrózió már letolta az óráról.

Mire kell mindenképpen figyelni, ha valaki kezdőként elindulna mágnes horgászni? Mire készüljön fel?

Leginkább arra, hogy néha koszos lesz. Ha az ember nem elég körültekintő, akkor egy jobb horgászat után nyakig sáros. Illetve, hogy ennél a hobbinál kiemelten számít a ráfordított idő: akkor lehet sok dolgot találni, ha sokat megyünk, így a legtöbb horgászat 4-8 órás is lehet.

Viszonylag furcsának tűnik elsőre, hogy látszólag gyakorlatilag bármit kiemelhetünk a vízből? Szoktak balhék, problémák lenni a hatóságokkal? Mennyire nézik jó szemmel például az önkormányzatok a pecázást?

Furcsa bizony. Egy rendezett parton azt gondolná az ember, hogy a víz is tiszta, aztán pár dobás egy erős horgász mágnessel és egy bicikli vagy egy motor szétrohadt váza kerül elő. Erre azért kezdetben senki sem számít.

A hatóságokkal nem szokott gondunk lenni, betartjuk az íratlan szabályokat is és ha lehet, segítjük a munkájukat.

Az önkormányzatok is jól kezelik a mágnes horgászatot. Nem szokott problémát okozni, ha új helyre megyünk.

Egyre többször hallani hírt arról is, hogy már nemcsak Budapest közelében, hanem az ország különböző pontjain is felbukkantak a lelkes mágnes horgászok. Nektek vannak jól bevált helyeitek vagy inkább kísérleteztek?

Dél-Pesten lakunk mind a ketten, ezért kézenfekvő volt Szigetszentmiklós és környéke. Több, mint 4 éve horgászunk, de mindig találunk még fogást a Duna ezen szakaszán, így ezek bátran mondhatjuk, hogy bevált helyek. Kísérletezni pedig nyilván mindig szoktunk, legyen szó akár kutakról vagy eldugott nádas részekről, amit nehezebb megközelíteni.

Van esetleg kedvenc vidéki helyszínetek?

Rengeteg vidéki várost, falut meghorgásztunk már, kimondottan kedvenc helyszínünk nincsen, inkább azt mondanánk, hogy sok kiszemelt vidéki helyszín van még, ahol szeretnénk horgászni.

Mennyire van a mágnes horgászatnak közössége? Létezik valamilyen egyesület vagy csoport? Mennyire népszerű ez hobbi Budapesten kívül?

Így 4-5 év után bátran mondhatjuk, hogy egy elég népes tábor gyűlt össze: Facebook csoportunkban közel 12.000 tag van, a fő oldalunkon pedig több mint 27.000 követő. Sok térségek szerinti csoportot is lehet találni. A nagyobb városok, amiket meg tudnék nevezni az Debrecen és környéke, Győr, Sopron, Szombathely és Szeged.

Fotók és a címlapi kép: mágnes horgász csapat - Vinczellér Dávid, Kovács Erik

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

mágnes

mágneshorgász

mágnes horgászat

hobbi

kincs

fémhulladék

törvény