Egzotikus hangulat a vidéki állatkertben: ezzel a meglepetéssel várják a látogatókat

MTI   
  Megosztom
Egzotikus hangulat a vidéki állatkertben: ezzel a meglepetéssel várják a látogatókat

Az ősz a Debreceni Állatkertbe is beköltözött, ám az őszi színekbe borult Nagyerdőben megbúvó pálmaház most is igazi egzotikus meglepetéseket ígér. A legfrissebb újdonság a sisakos kaméleonok természethű kialakítású terráriuma, amit már a látogatók is megtekinthetnek.

A lassacskán festői színekbe öltöző Nagyerdő fái alatt a Debreceni Állatkert az őszi napokon is megannyi látnivalóval és újdonsággal várja a nagyközönséget. A testet és szívet melengető, egzotikus Pálmaház az Állatok Világhete alkalmából a sisakos kaméleonok új otthonául szolgáló állatbemutatóval bővült.

A Jemen és Szaúd-Arábia Vörös-tenger menti hegységeiben, félsivatagaiban és cserjés-fás területein őshonos sisakos kaméleon (Chamaeleo calyptratus) 35-45 cm-es átlagméretével viszonylag nagytermetű kaméleonfaj; a hímek a 60 cm-es testhosszt is elérhetik.

Nevét a fején található, oldalnézetből sisakszerű taréjról kapta. Nappal aktív, a fő táplálékául szolgáló rovarokat is ekkor kapja el lesből támadva, hosszú nyelvének kiöltésével. Vizet érdekes módon kizárólag a leveleken összegyűlő cseppek formájában fogyaszt, az álló vízfelületeket pedig fel sem ismeri. Sárga, barna és kék sávokkal és foltokkal tarkított, zöld alapszíne a környezet mellett számos egyéb tényezőtől függően is változhat: ilyen például az érzelmi állapot, a fajtársakkal való kommunikáció, vagy a nőstények reprodukciós ciklusa.

Fotó: Debreceni Állatkert

A sisakos kaméleon igen népszerű hobbiállat, ugyanakkor az eredeti élőhelyén történő útépítések és kereskedelmi célú befogások miatt szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) és a Washingtoni egyezmény (CITES) védettséget adó listáján.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kaméleon

sisakos kaméleon

debrecen

állatkert

debreceni állatkert