Egzotikus hangulat a vidéki állatkertben: ezzel a meglepetéssel várják a látogatókat

MTI   
  Megosztom
Egzotikus hangulat a vidéki állatkertben: ezzel a meglepetéssel várják a látogatókat

Az ősz a Debreceni Állatkertbe is beköltözött, ám az őszi színekbe borult Nagyerdőben megbúvó pálmaház most is igazi egzotikus meglepetéseket ígér. A legfrissebb újdonság a sisakos kaméleonok természethű kialakítású terráriuma, amit már a látogatók is megtekinthetnek.

A lassacskán festői színekbe öltöző Nagyerdő fái alatt a Debreceni Állatkert az őszi napokon is megannyi látnivalóval és újdonsággal várja a nagyközönséget. A testet és szívet melengető, egzotikus Pálmaház az Állatok Világhete alkalmából a sisakos kaméleonok új otthonául szolgáló állatbemutatóval bővült.

A Jemen és Szaúd-Arábia Vörös-tenger menti hegységeiben, félsivatagaiban és cserjés-fás területein őshonos sisakos kaméleon (Chamaeleo calyptratus) 35-45 cm-es átlagméretével viszonylag nagytermetű kaméleonfaj; a hímek a 60 cm-es testhosszt is elérhetik.

Nevét a fején található, oldalnézetből sisakszerű taréjról kapta. Nappal aktív, a fő táplálékául szolgáló rovarokat is ekkor kapja el lesből támadva, hosszú nyelvének kiöltésével. Vizet érdekes módon kizárólag a leveleken összegyűlő cseppek formájában fogyaszt, az álló vízfelületeket pedig fel sem ismeri. Sárga, barna és kék sávokkal és foltokkal tarkított, zöld alapszíne a környezet mellett számos egyéb tényezőtől függően is változhat: ilyen például az érzelmi állapot, a fajtársakkal való kommunikáció, vagy a nőstények reprodukciós ciklusa.

Fotó: Debreceni Állatkert

A sisakos kaméleon igen népszerű hobbiállat, ugyanakkor az eredeti élőhelyén történő útépítések és kereskedelmi célú befogások miatt szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) és a Washingtoni egyezmény (CITES) védettséget adó listáján.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kaméleon

sisakos kaméleon

debrecen

állatkert

debreceni állatkert