Országszerte leseket épít a magyar természetfotós: így mutatná meg testközelből a vad élővilágot

HelloVidék   
  Megosztom
Országszerte leseket épít a magyar természetfotós: így mutatná meg testközelből a vad élővilágot

Húszéves lesépítő tapasztalatát most a turizmus és a természetvédelem szolgálatába állítaná Máté Bence. Bárki által látogatható megfigyelőhelyeket tervez, hogy a természetes élővilágot olyan közelségből lehessen megfigyelni, amelyre eddig csak állatkertekben volt lehetőség - számolt be róla a delmagyar.hu.

Ahogy a portál írja, Máté Bence már húsz éve tervez és épít leseket. A világhírű pusztaszeri természetfotós eddig ezeket csupán egy célra használta: természetfotózásra. Most viszont legújabb projektje során tapasztalatait immár a turizmus és a természetvédelem szolgálatába állítaná, ugyanis olyan építményeket álmodott meg, amelyekből nem csupán a fotósok, de bárki testközelből szemlélhetné a vad élővilágot.

A természetben az állatok félénkek, így azokat csak olyan távolságból lehet látni, ahonnan nem lehet őket megfigyelni. A természet szépségei­ben gyönyörködni azonban remek szabadidős tevékenység, ezért arra gondoltam, hogy ebből programot is lehetne szervezni. Ezért nemzeti parkokat és szervezeteket kerestem fel, hogy olyan leseket terveznék számukra, amelyeket az átlagemberek használhatnának

- mesélte a portálnak Máté Bence.

Mint mondta, több éve keresi a megfelelő helyszíneket, három helyen pedig már szinte biztos, hogy megvalósulnak ezek a be­­ruházások. A Székes­fehérvár melletti Sóstón, a Ba­­latonfelvidé­­ki Nemzeti Parkban és a Hortobágyi Nemzeti Park halastó rendszerénél is elkezdődhetnek az építési munkák – akár már a jövő évben is.

Hasonló leseket szeretnék létrehozni, mint a fotósok számára, csak itt nem a képi világ, hanem a megfigyelés lesz a kö­­zéppontban. A víz vagy a föld alól, illetve az állatok perspektívájából lehet majd szemlélni ezekből az élővilágot olyan közelségből, amelyre eddig csak állatkertekben volt lehetőség. A közeget a le­­sek körül természetesen létrehozzuk, az állatok azonban szabadon lesznek, vagyis nem lesz két nap, amikor ugyanazt lehet majd látni ezekből

- vázolta fel terveit, majd hozzátette: a lesek építéséhez ő csak a szakmai tapasztalatot adja, a tulajdonos pedig a tervek szerint közcélú, nonprofit formában működteti majd.

Én 20 éve a természet szépségéből élek, ezzel a programmal ezt most másoknak is megmutathatom. Emellett pedig a környezetvédelem magasabb szintre emeléséhez is hozzájárulhatok

- magyarázta Máté Bence.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

természetfotós

máté bence

lesépítés

lesépítő

természetvédelem

turizmus

megfigyelőhely