Mikor eljön a Télapó: Télapó dalok, Télapó filmek, Télapó rajz készítés

HelloVidék   
  Megosztom
Mikor eljön a Télapó: Télapó dalok, Télapó filmek, Télapó rajz készítés

Ki a Télapó, mikor jön a Télapó és hol lakik a Télapó? Télapó filmek, Télapó dalok és Télapó rajz készítés: Télapó itt van, Tapló Télapó 2 és más Télapó témájú filmek az ünnepekre.

A Télapó a gyerekek egyik kedvenc fiktív karaktere, aki minden decemberben nem csak ajándékokat és örömet, hanem meghitt ünnepi, családias hangulatot hoz. Cikkünkben eláruljuk, pontosan ki a Télapó, mi a Télapó évenkénti eljövetelének a legendája és mikor jön el a Télapó a magyarok szokásai szerint. Eláruljuk, azt is, hol lakik a Télapó a mondák szerint és a „valóságban”, illetve milyen Télapó filmek nézését és Télapó dalok éneklését ajánljuk a Télapó érkezése táján, december elején és karácsonykor.

Ki a Télapó? Honnan ered a legenda?

A Télapó és a Mikulás alakját ma már képzeletben mindannyian összemossuk, ám valójában két külön vonalról van szó. A Mikulás alakja Szent Miklós püspök nyomán jött létre, aki a monda szerint piros palástban, püspöki süvegben és nagy pásztorbottal járta a vidéket, hogy a jó gyerekeket megajándékozza, a rosszakat pedig megbüntesse. A Télapó alakját az évszázadok során különböző hagyományokból gyúrták össze, a Télapó eljövetele így igazából nem vallási jelentőségű esemény. A mai elképzeléseknek megfelelő Télapó megalkotása Moritz von Schwind (festő, meseillusztrátor) munkásságának köszönhető, aki megrajzolta a piros ruhás, nagyszakállas, csizmás, puttonyos, jókedvű alakot.

Az európai mondákban már ősi idők óta hagyománya volt a tél varázslatos lényeinek megjelenése, ám nem csak a jótékony, ajándékhozó alakok jöttek el, hanem a gonosz lények is. A mondák egy része Odin viking istenséghez köti ezeket a téli karaktereket, ugyanis Odin kétarcú isten, akinek a jó arca, ha eljön, dicséri és ajándékozza a gyerekeket - ebből alakult ki a finn Joulupukki figurája, aki az idők során azonosult a Télapó alakjával. Odin másik, sötét arca ezzel szemben a téli rémségeket jelképezi, neki tulajdonítják a büntetéshozó Krampusz hagyományának kialakulását.

Magyarországon a mai értelemben vett Télapó egészen a 19. század végéig nem létezett – ekkor kezdte kiszorítani a Miklós-napi „alakoskodást” a jóságos Télapó karaktere. A magyar hiedelmek szerint Miklós-napon az utcákat csörgő láncokkal járták, hogy elijeszthessék velük a gonosz szellemeket – ezt a hagyományt az évek során betiltották, mert félelmet keltett mind a gyerekekben, mind a felnőtt lakosságban.

A Télapó karaktere a mai modern világban új küldetést kapott: Magyarországon december elején érkezik és ajándékokat osztogat a gyerekeknek (a legrosszabb esetben virgács is van a csomagban), akik eljövetelét Mikulás dalok éneklésével, játékokkal hálálják meg. A téli kereskedelem nagy jelentőségű alkalmai mind a Mikulás nap, mind a karácsony. Az ünnepi hangulat fokozása érdekében és mivel a téma minden év decemberében újra aktualitást nyer, rengeteg Télapó és karácsony témájú dal, mese és film készült.

Mikor jön a Télapó?

Magyarországon a Télapó hagyományosan december 5-e éjjel és december 6-a hajnalban jön el. Ekkor a Télapó a jó gyerekeket édességgel, apró ajándékokkal jutalmazza, a rosszakat pedig szénnel, virgáccsal bünteti. A hivatalos Mikulás nap december 6-a, az óvodákban, iskolákban ekkor készülnek a gyerekek a Télapó fogadására. Amerikában a Télapó hozza a karácsonyi ajándékokat: Szenteste érkezik, a gyerekek tejet és süteményt tesznek ki neki.

Hol lakik a Télapó?

A régi keresztény mendemondák szerint a Szent Miklós-féle Mikulás a Mennyben él, onnan irányítja hűséges szolgáit, a jótevő manókat és a büntető szándékú krampuszokat, akik e szent napon a vidéket járják. A mai modern Télapó hagyományunk szerint az „igazi” finn Télapó, Joulupukki Finnország északi részén, Lappföldön lakik manóival, játékgyárával együtt.

Télapó filmek

Nincs is kellemesebb program télen, főleg a karácsonyi időszakban, mint a Télapó filmek közös, családi megnézése. Számos családi vígjátékot készítettek már a témában, amelyeknek nem csak a kisgyerekes családok a célközönsége, hanem a nagyobbaknak, fiatal felnőtteknek is nagyszerű szórakozást nyújtanak a tévé előtt. A következő Télapó filmeket ajánljuk télire:

1. Télapu (The Santa Claus, 1994)

A „Télapu” az egyik leghíresebb családi film ebben a témában. A történet szerint az elvált Scott együtt tölti a karácsonyt kisfiával, akit arra buzdít, hogy higgyen a Télapó létezésében annak ellenére, hogy ex felesége arra tanította a fiút, hogy a Télapó csak kitaláció. Minden megváltozik, amikor az igazi Télapó szánja a tetőn landol: Scott azt hiszi, betörő jár a háznál és rajta üt. Az ijedt Télapó leesik a tetőről, majd ruháit hátrahagyva eltűnik. Scott egyetlen üzenetet talál a zsebében: „Aki ezt megtalálja, vegye fel a ruhát. A rénszarvasok tudják a dolgukat.”.

2. Titkos Télapó (Secret Santa, 2003)

Rebecca híres riporter szeretne lenni, ennek érdekében elhatározza, hogy felderíti a Titkos Télapó kilétét, aki értékes ajándékokkal szánja meg a rászoruló családokat. Rebecca, aki Hamden városába utazik Szentestére, nagy meglepetésben részesül: a városka lakói mindent megtesznek azellen, hogy Rebecca leleplezze a Télapót, aki csak a város leggazdagabb embere, a vonzó Mr. Carter lehet.

3. Tapló Télapó (Bad Santa, 2003)

A Tapló Télapó egy olyan karácsonyi vígjáték, ami inkább a felnőtt közönséget célozza. Willie, a pláza iszákos Mikulása és társa, a törpe Marcus, aki manóként dolgozik az ünnepeken, valójában csalók, akik kirabolják zárás után a pláza széfjét. Idén karácsonykor azonban Willie találkozik egy nyolcéves kisfiúval, aki a nagymamájával él: először kirabolja őket, majd a Tapló Télapó beköltözik a családhoz, miközben egy ádáz nyomozó kutat utána.

4. Tapló Télapó 2 (Bad Santa 2, 2016)

A Tapló Télapó nem változott meg: Willie állandóan azon töri a fejét, hogyan juthatna sok pénzhez, kevés munkával. Ebből a célból újra összeáll a börtönből frissen szabadult, korábbi segédjével, Marcussal, hogy rajta üssenek egy jótékonysági intézményen. A Tapló Télapó életét hamarosan új balhé, új szerelem és anyjának érkezése kavarja fel.

Télapó dalok

Nincs is jobb családi program decemberben, mint a Télapó dalok közös megtanulása és eléneklése, amit a gyerekek rendszerint nagyon élveznek. A következő listánkban összegyűjtöttük a legnépszerűbb Télapó témájú dalokat:

Donkó László: Télapó itt van

Télapó itt van,
Hó a subája,
Jég a cipője,
Leng a szakálla,
Zsák, zsák, teli zsák,
Piros alma, aranyág.

Két szarvas húzta
Szán repítette,
Gömbölyű zsákját
Száz fele vitte.
Zsák, zsák, teli zsák,
Piros alma, aranyág.

Rossa Ernő: Hull a pelyhes fehér hó

Hull a pelyhes fehér hó,
jöjj el kedves Télapó.
Minden gyermek várva vár,
vidám ének hangja száll.

Van zsákodban minden jó,
piros alma, mogyoró.
Jöjj el hozzánk, várunk rád,
kedves öreg Télapó!

Nagy szakállú Télapó,
jó gyerek barátja.
Cukrot, diót, mogyorót
rejteget a zsákba.

Amerre jár reggelig,
kis cipőcske megtelik.
Megtölti a Télapó,
ha üresen látja.

Weöres Sándor: Suttog a fenyves

Suttog a fenyves, zöld erdő,
Télapó is már eljő.
Csendül a fürge száncsengő,
Véget ér az esztendő.

Tél szele hóval, faggyal jő,
elkel most a nagykendő.
Libben a tarka nagykendő,
húzza-rázza hűsszellő.

Suttog a fenyves, zöld erdő,
rászitál a hófelhő.
Végire jár az esztendő,
Cseng a fürge száncsengő.

Télapó rajz ötletek, kézműveskedés

A gyerekek imádják az ünnepi kézműveskedést: ebből a célból ajánljuk a különböző színezők, kifestők használatát, a Télapó rajz készítést és a játékos alkotást temperával, vízfestékkel. Érdemes legelőször Télapó képek alapján másolnunk, hogy a gyerekeknek nyújtsunk a kreatív feladat során egy kis segítséget. Vágjunk ki Télapó alakú papír figurákat, varrjunk közösen zoknikat, készítsünk karácsonyi témájú üvegfestékeket.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

télapó

tapló télapó

tapló télapó 2

rajz

dal

vers

ének

család

gyerekek

ünnepek

mikulás

tél

karácsony