Dugig vannak robbanószerrel a hazai raktárak: oda kell figyelni, ebből még baj lehet

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Dugig vannak robbanószerrel a hazai raktárak: oda kell figyelni, ebből még baj lehet

Az idei évben a csoportosulások elkerülésének érdekében a kormány betiltotta a tűzijátékok forgalmazását, bajba sodorva ezzel a pirotechnikai termékeket forgalmazókat. A szilveszteri értékesítés adja a fő bevételi forrását ezeknek a vállalkozásoknak, így szinte leküzdhetetlen anyagi gondok előtt állnak. Számos olyan háttérinformáció van, amiről félreértelmezhetően vagy elvétve esik szó a tűzijátékok árusításának és felhasználásának betiltásával kapcsolatban. A HelloVidék kíváncsi volt, vajon hogyan alakult az idei év és mire számíthatnak a jövőben a szektorban működő cégek, ezért megkerestük Szűcs Zoltán pirotechnikust, hogy válaszoljon kérdéseinkre.

Mi történik azokkal a pirotechnikai eszközökkel, amit szilveszterkor nem használnak fel a magánszemélyek?

Szűcs Zoltán pirotechnikus: A pirotechnikai 1 és 2. osztályba sorolt termékeket magánszemélyek 1 kg hatóanyagig szabályszerűen otthon is tárolhatják, akár a követkető év szilveszteréig is. A 3. osztályba sorolt termékeket csak december 28-31-e között vásárolhatják és szilveszter éjszakáján használhatják fel. Amennyiben nem használják fel a tűzijátékot, kötelező visszavinniük a vásárlóhelyen kifüggesztett visszavételi helyekre, mert a törvény szerint magánszemély nem tárolhat ebbe az osztályba sorolt terméket. A tapasztalat azt mutatja, hogy 1-2 esetet eltekintve nem sok pirotechnikai eszközt hoznak vissza a vásárlók szilveszter után. Legjobb tudomásom szerint az elmúlt években mindössze 1 alkalommal vettünk vissza egy hibás működésű terméket.

Hogyan alakult a szezon, amikor már lehetett rendezvényeket tartani?

Ebben az évben a rendezvényekből származó bevételek 10 % alá estek vissza. A bolti értékesítésről tudni kell, hogy pirotechnikai szaküzletekben egész évben kaphatóak 1. és 2. osztályú termékek, amit magánszemélyek, magán területen a biztonsági előírások betartása mellett egész évben felhasználhatnak. Ez az értékesítési csatorna is akadozott évközben, de az ebből befolyó bevétel nem jelentős a szilveszteri forgalomhoz képest. Idén szilveszterkor a legújabb intézkedések szerint az ideiglenes tárolóhelyekre kiadott engedélyeket a hatóságok visszavonták és gyakorlatilag megtiltották a „konténeres árusítást”. Jelenleg az 1. és 2. osztályba sorolt termékeket, amelyeket magánszemélyek szabályosan tárolhatnak bizonyos mennyiségig otthon, valamint az állandó boltokban megvásárolható termékek felhasználását nem tiltották meg. Ezeket a tűzijátékokat magánterületen, magánszemélyek a kert végéből is „ellőhetik” szilveszterkor.

Az esküvőkön mennyire népszerű a tűzijáték?

Az esküvőkön a tűzijátékok népszerűek, de inkább komolyabb anyagi megfontolások miatt maradnak el a szakmailag színvonalas tűzijátékok. Sokszor az esküvő helyszíne nem alkalmas a biztonságos tűzijáték kivitelezésére. Tapasztalataim szerint minden 10. esküvőre szoktak, vagy próbálnak meg kérni tűzijátékot. Ebben az évben a korlátozások miatt nem sok esküvői tűzijáték volt.

Mennyire volt érezhető ebben az évben a spórolás a megrendelők oldaláról?

Amennyiben a megrendelő eldöntötte, hogy tűzijátékot akar, sok esetben a helyszínt is képes megváltoztatni azért, hogy a tűzijátékot láthassa.

Hogyan lehetett pótolni az évközi bevételkiesést?

Hazánkban a pirotechnikával foglalkozó cégek árbevételének 1/3-át az évközi kisebb nagyobb rendezvényeken való tűzijátékozás adja, de a nagyobb bevétel 2/3-át a szilveszteri értékesítés teszi ki, amikor magánszemélyek is vásárolhatnak tűzijátékot, megünnepelve az év utolsó napját. A tavaszi feloldásokat követően a rendezvényeken a továbbiakban is létszámkorlátozások maradtak érvényben. Az idén alig tartottak rendezvényeket. Legjobb tudomásom szerint országosan mindössze 5 helyszínen volt pirotechnikusok által kivitelezett augusztus 20-i tűzijáték. Az év végi szilveszteri árusításból elmaradt bevételkiesést semmivel nem lehet pótolni. Több probléma is van, amiről senki nem beszél.

A pirotechnikai termékek nyáron megrendelésre, kifizetésre és leszállításra kerültek Kínából. Az ideiglenes tárolókban elhelyezett termékek nem jutnak el a vásárlókhoz, illetve visszakerülnek a nagyraktárakba. Minden raktár tele lesz, amire nagyon oda kell figyelni.

Az árusításhoz bérbe vett tároló konténereket ki kellett fizetni, a területhasználati díjról nem is beszélve. Sajnos az intézkedések miatt jelentős veszteségekkel számolnak a pirotechnikai vállalkozások. A kormányrendelet megtiltotta az árusítást és rendkívül félreérthető módon kommunikálják a tűzijátékok felhasználását. Arról csak elvétve írnak, hagy az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt termékek egész évben megvásárolhatók és magánszemélyek, magánterületen, a biztonsági előírások betartása mellett engedély nélkül egész évben felhasználhatják. Ezzel elérik, hogy azt a kevés embert, aki a kert végében kisebb tűzijátékokkal megünnepelnék az újévet, elrémítik a hiányos tájékoztatással.

Hogyan fog alakulni a jövő év?

A szilveszteri „konténeres árusítás” betiltása több pirotechnikai céget valószínűleg leküzdhetetlen nehézségek elé állítja. Nagyon sokan fognak emiatt tönkre menni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tűzijáték

petárda

pirotechnika

vállalkozás

szilveszter

újév