Bekeményítenek a Tisza-tavon: idén még durvább büntetés vonatkozik a szemetelőkre

HelloVidék   
  Megosztom
Bekeményítenek a Tisza-tavon: idén még durvább büntetés vonatkozik a szemetelőkre

Bár a Tisza-tónál horgászók többsége becsületes és felelősségteljes, mégis emelkedett tavaly a hanyag pecások után elszállítandó hulladék mennyisége. Nem csoda tehát, hogy az idei évtől már szigorúbb szabályok vonatkoznak a szemetelőkre - írja a szoljon.hu.

Ahogy a portál írja, minden év elején érdemes alaposan áttanulmányozni a Tisza-tavi Horgászrendet, hogy a horgászok naprakészek legyenek az érvényben lévő szabályokat illetően.

Célunk, hogy a Tisza-tó körül a minimálisra csökkenjen a tó körül illegálisan ott hagyott szemét mennyisége. Nem magától értetődő, elkerülhetetlen folyamat, hanem a gondatlan emberek mulasztásának, szabály­szegésének eredménye

- hangsúlyozták a Tisza-­tavi Sporthorgász Kft. munkatársai, hiszen a társaság feladata a megjelenő szemét eltávolítása, ami igen magas költségeket jelent évről évre. Így érthető, hogy ez is szerepet játszott abban, hogy 2021-től szigorúbb szabályok vonatkoznak a szemetelőkre.

A legtöbb horgászban felmerül a kérdés, hová tudja tenni az összegyűjtött szemetet, ha nem tudja vagy nem szeretné hazavinni.

A halgazdálkodási társaság sárga színű zsákokat rendszeresített erre az esetre, amikbe össze kell gyűjteni a szemetet és kihelyezni azokat a gát­korona szélére. A társaság munkatársai rendszeresen elszállítják az ilyen módon keletkezett hulladékot. Ez a szemét elhelyezésének egyetlen legális módja a Tisza-tó körül

- emelték ki a szakemberek, majd hozzátették, ettől az évtől minden korábbinál szigorúbban és gyakrabban fogják ellenőrizni a szabály betartását. Jogukban áll majd bevonni az ezt megszegők horgászjegyét.

Az új, 2021-es horgászrend több más tekintetben is változást hozott. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy február 28-ig a Tisza-tó teljes területén tilos a harcsa horgászata, kifogása és vízből történő kiemelése. A vermelő halállományok védelme érdekében február végéig nem kívánatos a szonár használata sem. A Tiszavalki- és Poroszlói-medencében november 15-től február 28-ig horgászni csak természetes csalival és egyágú horoggal engedélyezett. Vermelő kíméleti terület a Dühös-lapos vízterülete, itt november közepe és február vége között mindennemű horgászat és a tartózkodás is tilos, csak az áthaladás engedélyezett

- emelték ki a szabálygyűjtemény részleteit.

A horgászoknak nemcsak a területi és faji, hanem a méretkorlátozásra is figyelniük kell. Tilos célzottan olyan halra horgászni, amely méreten aluli, tehát nem éri el a megjelölt méretkorlátot. Ha véletlenül ismétlődően ilyen hal akad horogra, akkor a horgász köteles módszert vagy helyet változtatni. A tavon kifogott és megtartott halat a vízen és annak partján elajándékozni tilos. Fontos, hogy a Tisza-tó területén működő szabadvizű strandokon a horgászat május 2. és augusztus 31. között tilos

- tették hozzá.

Ahogy arról a portál beszámolt, jó hír viszont, hogy negyvenöt új horgászhelyet alakítanak ki a tározó partján Kisköre és Abádszalók között. A munka még ősz végén elkezdődött és azóta is tart. Ha az időjárás engedi, az új állások tavasszal már fogadhatják a horgászokat.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tisza-tó

horgászat

horgászrend

hulladék

szemét

hulladék csökkentés

halgazdálkodás

büntetés