Így köszönt el a színháztól Jordán Tamás: többször is elcsuklott a legendás művész hangja

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Így köszönt el a színháztól Jordán Tamás: többször is elcsuklott a legendás művész hangja

Karanténos időkben maszkban, maximálisan lehetséges telt ház előtt, néha elcsukló hangon köszönt el Jordán Tamás Szombathelytől és a a színháztól, amit ő alapított, és 12 évig igazgatott. Egyúttal átadta a stafétabotot Szabó Tibornak.

Ha nem is kereken, tavaly ősszel volt 13 éve annak, hogy Szombathely régi nagy vágya teljesült: Jordán Tamás csinált egy színházat, gyakorlatilag a semmiből. Igazi „oszlopos” kőszínházat, nem akármilyen társulati tagokkal (Sodró Elizával, Dömötör Tamással, Czukor Balázzsal, Trokán Péterrel, Kiss Marival, Vlahovics Edittel, Szerémi Zoltánnal, Németh Judittal, Bányai-Kelemen Barnával, Bánfalvi Eszterrel és még sorolhatnám), rendezői stábbal és POSZT-díjas rendezésekkel. A szombathelyi WSSZ pár év alatt a vidék egyik legerősebb szakmai műhelyévé nőtte ki magát.

A társulat, szigorúan maszkban
A társulat, szigorúan maszkban Fotó: Mészáros Zsolt /WSSZ

Jordán Tamás nem árult zsákbamacskát, 3 éve, amikor utoljára megválasztották igazgatónak, már akkor bejelentette, 2021. január végén mindenképpen befejezi: eddig és nem tovább marad a színház élén. A Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész-rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja betartotta a szavát. Tavaly már nem indult el az igazgatói pályázaton, a mai napon pedig, egy nyilvános társulati ülésen végleg elbúcsúzott.

Karanténos időkben maszkban, maximálisan lehetséges telt ház előtt, néha elcsukló hangon köszönt el Jordán. A maga közvetlen stílusában újra felidézte a szombathelyi színházalapítás kezdetét, kiemelve pár fontosabb eseményt vagy vicces momentumot.

Jordán Tamás a nagyszínadon aztán hivatalosan is átadta a színház „mindent nyitó kulcsát” az új igazgatónak: Szabó Tibornak (Tibkének, ahogy Szombathelyen mindenki ismeri). Aki párjával, Bálint Évával szintén 13 éve érkezett a városba, hiszen alapító tagok ők is. Azért hagyták ott a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházat (amit Szabó Tibor igazgatott), hogy Jordán Szombathelyen formálódó csapatához társuljanak.

A mindent nyitó kulcs átadása (Jordán Tamás, Nemény András polgármester és Szabó Tibor)
A mindent nyitó kulcs átadása (Jordán Tamás, Nemény András polgármester és Szabó Tibor) Fotó: Mészáros Zsolt /WSSZ

A „mindent nyitó kulcs” – szólt róla Jordán Tamás, nagy felelősség, egy olyan kulcs, ami valóban a színházépületben minden ajtót kinyit. Ha a színházba valami eltűnik, például Kiss Mari szempilla-spirálja, akkor bizony eztán Szabó Tiboron fogják keresni:) Díszdobozban, piros masnival átkötve került az új igazgató kezébe.

Jordán Tamás elbúcsúzott, bár bizonygatta, ő még vissza- visszajön majd Szombathelyre előadásokat nézni, de azért elcsukló hangon megjegyezte: ma bármerre is járt a városban, például a Fő téri DM-be, mindig azt érezte, hogy bizony, lehet, most jár itt utoljára, hogy ez már valóban azt jelenti, hogy vége...

Az új igazgató, Szabó Tibor ezután a társulat búcsúajándékát is átadta Jordán Tamásnak, ami nem volt más, mint az első nagybetűs előadás, a 9700 egyik jelmeze, amit Jordán Tamás Feri bácsiként viselt. Igen, az ominózus barna házmesterköpeny, amit a társulat tagjai mind aláírtak.

Feri bácsi köpenyében
Feri bácsi köpenyében Fotó: Mészáros Zsolt /WSSZ

Szabó Tibor közben még annyit ígért, mihelyst lehet, kinyit a szombathelyi színház, készülnek az új előadások. (Épp Zsótér Sándort láttuk az előtérben, nem véletlenül, Samuel Beckett: A játszma vége című színművét próbálják.) Két tavaszi bemutató most biztosan kimarad, de amint lehet pótolják ezeket is.

A régi és új igazgató, még együtt
A régi és új igazgató, még együtt Fotó: Mészáros Zsolt /WSSZ

Címlapkép: WSSZ.hu / Mészáros Zsolt

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kultúra

színház

jordán tamás

szabó tibor

színházigazgató

szombathely