A tavasz új színt hozott a tavas kifutóba: csodaszép lakókkal bővült a Debreceni Állatkert

HelloVidék   
  Megosztom
A tavasz új színt hozott a tavas kifutóba: csodaszép lakókkal bővült a Debreceni Állatkert

A tavasz új színt hozott az intézmény tavas kifutójába, miután a napokban egy-egy tenyészpár vörösvállú, karolinai és mandarinréce érkezett hozzájuk. A különleges jövevények már birtokba vették helyüket, ahol az újranyitást követően a látogatók is gyönyörködhetnek majd bennük a jó idő beálltával ismét kiköltöző mocsári- és ékszerteknősök társaságában. A megújuló récés tó az elkövetkező időszakban várhatóan további új fajokkal fog gyarapodni.

A Kelet-Ázsiából származó mandarinréce (Aix galericulata) szépsége és könnyű tartása miatt ma világszerte elterjedt díszmadár, és számos helyen, köztük Európában visszavadult állományai is élnek vízközeli erdős területeken.

Forrás: Debreceni Állatkert
Forrás: Debreceni Állatkert

Bár nem fenyegetett besorolással szerepel az IUCN Vörös Listáján, őshonos kínai, kelet-oroszországi és japán populációja egyre csökken az erdőirtások következtében. Az Aix nem másik élő képviselője, a nem kevésbé pompás megjelenésű karolinai réce (Aix sponsa) az Észak-Amerika nyugati és keleti területein található tavaknál és mocsarakban fészkel.

Forrás: Debreceni Állatkert
Forrás: Debreceni Állatkert

Ugyan a kontinens elterjedt vízimadarának számított, állománya a XX. századra jelentősen megfogyatkozott a tömeges vadászat, erdőirtás és mocsárlecsapolás miatt, a törvényi védelemnek és a visszatelepítéseknek azonban mára stabilizálódott. Szintén a tengerentúlról származik a vörösvállú réce (Callonetta leucophrys), amely Dél-Amerika trópusi mocsaras-erdős vidékein él. Nevét mélyvörös háti fedőtollazatáról kapta, és érdekessége, hogy erős karmaival a fákon is ügyesen közlekedik, amit főként fészkeléskor használ ki.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

réce

debrecen

debreceni állatkert

vörösválló réce

karolinai réce

mandarinréce