Nagyszabású online kiállításra készülnek: kilenc országból, több száz tojás érkezik Pécsre

MTI   
  Megosztom
Nagyszabású online kiállításra készülnek: kilenc országból, több száz tojás érkezik Pécsre

Kilenc országból 379 díszített húsvéti tojás érkezett a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kiállítására, amely nagypéntektől az online térben és a Zsolnay Kulturális Negyedben is látható lesz.

Az Nkft. a kiállításról szóló, csütörtöki közleményében emlékeztetett: a kezdeményezést Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész az örökségkezelővel együttműködve indította el; a kiállításra saját kezűleg készített hímes tojások fotóit várták.

A felhívásra kilenc országból - Magyarország mellett Ausztriából, Németországból, Romániából, Svédországból, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából- érkeztek fotók. A legfiatalabb jelentkező három és fél, a legidősebb 91 éves volt. Jelentkeztek iskolai osztályok, települési közösségek, mesterek és tanítványok. Vannak köztük, akik sok éve írják a tojásokat és olyanok is, akiknek ez volt az első tojásdíszítésük. Többségük, 225-en hagyományos technikával írták, karcolták a tojást, míg 154-en más, szabadon választott díszítési módot alkalmaztak

- írták.

A pandémia időszakában a négy fal közé kényszerült magánembereket, családokat, közösségeket szólítottuk meg, hogy készítsék el idén is saját hímes tojásaikat. A cél az volt, hogy a kézműves tevékenységben találják meg az alkotás és a társas együttlét örömét, s lélekben is készüljenek a húsvéti ünnepre. Az elkészült hímes tojásokat vegyék kézbe és fotózzák le, ezzel is jelezve a kéz alkotó erejét

- idézték Mosonyi Évát.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a pályázat a koronavírus-járvány okozta elkülönülés idején kiemelt figyelmet fordít a nemzeti összetartásra, határokon innen és túl.

Az alkotások fotói nagypéntektől április 16-ig lesznek láthatók a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán, az E78-as épület üvegablakain keresztül. Az online tárlat a www.zsolnaynegyed.hu és a www.facebook.com/nemzetunkhimestojasai oldalon szintén péntektől lesz elérhető, ahol a hagyományos és a szabadon választott kategóriában készült alkotásokat mutatja be két virtuális fotóalbum.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pécs

zsolnay Örökségkezelő nonprofit kft.

zsolnay negyed

húsvét

kiállítás