Ilyet még nem láttál: lenyűgöző, ami a debreceni erdőben történt a fákkal

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Ilyet még nem láttál: lenyűgöző, ami a debreceni erdőben történt a fákkal

Alessandro Bento das Dores, művésznevén Dinho Bento nagy hangsúlyt fektet arra, hogy műveivel az ember és természet egységét kiemelje. Ezt láthatjuk a Debreceni Nagyerdőn kihelyezett alkotásain is.

A Debreceni Nagyerdőn sétálva szokatlan látványban lehet részünk, és elsőre talán meg is ijedünk attól, hogy egy női vagy férfi arc néz vissza ránk valamelyik fa odvából. De aztán, ahogy közelebb sétálunk, láthatjuk, hogy megtréfált bennünket a szemünk, hisz nem hús-vér emberek vannak bebörtönözve a fába, hanem vékony falemezre festett műalkotások azok.

Dinho Bento műveivel nem elsősorban múzeumok kiállítótermeiben találkozhatunk, hanem az utcán, épületeken, fákon, melyek valósággal életre kelnek a keze nyomán. A brazil festő úgy helyezi el az alkotásokat a fákon, hogy első pillantásra meglepjék a járókelőket. Tavaly először vászonra festett egy illusztrációsorozatot, melynek az elemeit a zöldterületek ihlették. Ezeknek a munkáknak kulcsfontosságú részei voltak a fatörzsek. Alkotásait a pontos paramétereket előzetesen lemásolva vékony falemezekre festi, hogy azok szabadon kiszedhetők legyenek, így ha valakinek igazán elnyeri a tetszését valamelyik, akár haza is viheti.

A képző- és festőművész Alessandro Bento das Dores – művésznevén Dinho Bento egy olyan kisvárosban született, amelynek nagy történelmi és kulturális jelentősége van Brazíliában. Ez a régió, a művészetekhez kapcsolódó fesztiválok miatt több művészt vonz. Gyerekkora óta érdekelték a művészeti tevékenységek, amelyek még jobban felerősödtek, amikor tizenévesen belépett egy művészeti iskolába, majd képzőművészként és grafikusként diplomázott. 2018-ban költözött Debrecenbe a brazil festőművész, dizájner feleségével él a cívisvárosban, aki jelenleg a Debreceni Egyetemen vesz részt posztgraduális képzésen.

Hogy jött az ötlet, hogy fákon helyezze el ilyen módon a festményeit?

Szeretek az erdőben sétálni. Nagyon termékeny hely, ahol ihletet kapok minden alkalommal. Készítettem egy sor vásznat, ahol a közös vezérmotívum a fa göcsörtjei mögött megjelenő emberek arca volt. Ez az ötlet egy szempillantás alatt villant be, amikor megláttam az egyik ilyen görcsöt, göcsörtöt egy fán séta közben. Az utcai művészetemben megszoktam, hogy azon a helyen alkotok, amelyik valamivel megfogott, inspirált. Így az az ötletem támadt, hogy ebben az esetben is ezt a koncepciót követem, és közvetlenül arra a helyre helyezem ki a művem, amelyik alkotásra inspirált. Általában olyan fákat választok, ahol a csomók, göcsörtök érdekes formájúak, és olyan hatást keltenek, mintha a kép már eleve benne lenne, hozzá tartozna.

Milyen technikát alkalmazott?

A debreceni installációs sorozatban vékony fa deszkára festettem vízbázisú festékkel. Az utcai művészetben leginkább a nagyszabású festményeimről ismernek. Mindig igyekszem vízfestékkel dolgozni, mert az környezetkímélő.

Mit üzen a műveivel a nagyközönségnek?

Munkáim nagy részének organikus elemei vannak, vagyis a természetben látott dolgokból születnek, azok inspirálnak. Az installációimban megpróbálom felébreszteni az emberekben a természettel való kapcsolódást. A szemlélődőben kíváncsiságot, megdöbbenést igyekszem kiváltani, és a fantáziájára hatok. Az egyik alapüzenetem az, hogy mind kapcsolatban állunk a természettel, hisz ugyanazon rendszer részei vagyunk.

Hogyan érzi magát Magyarországon?

Nagyon jól érzem itt magam. Magyarország nagyon gazdag kultúrájú ország. Szeretek az országban utazni, hogy megismerjem az egyes régiók jellemzőit, fényképezzek, kipróbálhassam az ételeket, borokat... Ez egy olyan ország, amelyik sok csodát kínál!

Elmesélne egy érdekes történetet, ami festés közben esett meg Önnel?

Számos érdekes és megható történetem van. Van, aki elsírta magát, amikor meglátta valamelyik alkotásom, és az is gyakori, hogy ételt, italt hoznak nekem az ott élő emberek hálájuk és tiszteletük jeléül. Egyszer egy férfi a testére tetováltatta az egyik festményem, amit egy házfalra készítettem, annyira meghatotta a mondanivalója, amit a mű számára jelentett. Ezek a visszajelzések arra ösztönöznek, hogy folyamatosan alkossak, soha ne álljak meg.

Van kedvenc műve?

Mindig az éppen aktuális alkotásomhoz kötődöm a legjobban. Így kapcsolódom a helyhez, az emberekhez, igyekszem a jó érzéseket átvenni és belevinni a művembe, az aktuális alkotás tükrözi mindig a leginkább az aktuális szellemiségem.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve? Marad Magyarországon, vagy visszatér Brazíliába?

A jelennel foglalkozom és nem a távoli jövő tervezésével. Ez segít összpontosítani a folyamatban lévő munkáimra. Jelenleg egy szállodadekorációs projekten dolgozom, és az év végi kiállításom néhány festményén is ügyködöm. Ez az utolsó évem itt, Magyarországon, és valószínűleg visszatérünk Brazíliába. De az biztos, hogy Magyarország egy olyan ország, ahova ellátogatok, amikor csak lehetőségem nyílik visszatérni Európába, mivel sok barátot is szereztem itt.

Címlapkép, Fotók: Dinho Bento

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szórakozás

festészet

alkotás

művész

fák

festmény

házfalak

dinho bento

debrecen

nagyerdő

környezetbarát