Korábban soha nem látható fajjal bővült a Debreceni Állatkert: mutatjuk az új jövevényeket

HelloVidék   
  Megosztom
Korábban soha nem látható fajjal bővült a Debreceni Állatkert: mutatjuk az új jövevényeket

Az ideiglenes zárvatartás alatt újabb, Debrecenben korábban soha nem látható fajjal bővült a cívisvárosi intézmény gyűjteménye, miután az Európai Törzskönyvi Programhoz (EAZA ESB) csatlakozva összesen öt szenegáli fülesmakit fogadtak két állatszállítás során. Előbb két hím érkezett hozzájuk a Szegedi Vadasparkból február 22-én, majd három nőstény a csehországi Jihlava állatkertjéből március 31-én. Egyelőre a csapat összeszoktatása zajlik, de az intézmény a tervek szerint idővel a faj szaporításával is segíteni fogja a nemzetközi tenyészprogramot.

Már a fülesmaki-csapat gondozására való felkészülés is izgalmas szakmai kihívásokkal járt, mivel ennek az éjjel aktív fajnak a tartásához és bemutatásához speciális létesítmény szükséges. Az intézmény újdonsült főszponzora és a fülesmakik örökbefogadója, a Deutsche Telekom IT Solutions által nyújtott nagyvonalú támogatásból épült meg Trópusi házban az a tematikus afrikai éjszakai bemutató, amely egyiptomi gyümölcsevő denevéreknek, valamint a szintén nemrég érkezett és eddig sosem bemutatott berber csíkos fűegereknek is otthont ad.

A félmajmok közé tartozó szenegáli fülesmaki, más néven szenegáli galágó (Galago senegalensis) az afrikai Szaharától délre elterülő szavannákon, cserjésekben és hegyi vagy folyó menti erdőkben őshonos. Napközben a sűrű növényzetben, faodvakban, elhagyott madárfészkekben bújik el csoportosan, majd éjszaka indul táplálékszerző útra, amelyen rovarokat, madarakat és tojásokat zsákmányol, de fogyaszt gyümölcsöket, zöldségeket és magvakat is.

Előszeretettel nyalogatja továbbá a szenegáli akácia (Acacia senegal) gumiszerű nedveit (gumiarábikum). Nagyméretű, érzékeny szemével és fülével kiválóan boldogul a sötétben; erős lábának köszönhetően pedig igen mozgékony, akár 3 méteres ugrásokra is képes. Bár vadon élő populációja egyelőre stabil, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján és a CITES nemzetközi kereskedelemmel szembeni védelmet adó II. mellékletében.

(Címlapkép: Debreceni Állatkert)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

debrecen

debreceni állatkert

fülesmaki

állatkert