Korábban soha nem látható fajjal bővült a Debreceni Állatkert: mutatjuk az új jövevényeket

HelloVidék   
  Megosztom
Korábban soha nem látható fajjal bővült a Debreceni Állatkert: mutatjuk az új jövevényeket

Az ideiglenes zárvatartás alatt újabb, Debrecenben korábban soha nem látható fajjal bővült a cívisvárosi intézmény gyűjteménye, miután az Európai Törzskönyvi Programhoz (EAZA ESB) csatlakozva összesen öt szenegáli fülesmakit fogadtak két állatszállítás során. Előbb két hím érkezett hozzájuk a Szegedi Vadasparkból február 22-én, majd három nőstény a csehországi Jihlava állatkertjéből március 31-én. Egyelőre a csapat összeszoktatása zajlik, de az intézmény a tervek szerint idővel a faj szaporításával is segíteni fogja a nemzetközi tenyészprogramot.

Már a fülesmaki-csapat gondozására való felkészülés is izgalmas szakmai kihívásokkal járt, mivel ennek az éjjel aktív fajnak a tartásához és bemutatásához speciális létesítmény szükséges. Az intézmény újdonsült főszponzora és a fülesmakik örökbefogadója, a Deutsche Telekom IT Solutions által nyújtott nagyvonalú támogatásból épült meg Trópusi házban az a tematikus afrikai éjszakai bemutató, amely egyiptomi gyümölcsevő denevéreknek, valamint a szintén nemrég érkezett és eddig sosem bemutatott berber csíkos fűegereknek is otthont ad.

A félmajmok közé tartozó szenegáli fülesmaki, más néven szenegáli galágó (Galago senegalensis) az afrikai Szaharától délre elterülő szavannákon, cserjésekben és hegyi vagy folyó menti erdőkben őshonos. Napközben a sűrű növényzetben, faodvakban, elhagyott madárfészkekben bújik el csoportosan, majd éjszaka indul táplálékszerző útra, amelyen rovarokat, madarakat és tojásokat zsákmányol, de fogyaszt gyümölcsöket, zöldségeket és magvakat is.

Előszeretettel nyalogatja továbbá a szenegáli akácia (Acacia senegal) gumiszerű nedveit (gumiarábikum). Nagyméretű, érzékeny szemével és fülével kiválóan boldogul a sötétben; erős lábának köszönhetően pedig igen mozgékony, akár 3 méteres ugrásokra is képes. Bár vadon élő populációja egyelőre stabil, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján és a CITES nemzetközi kereskedelemmel szembeni védelmet adó II. mellékletében.

(Címlapkép: Debreceni Állatkert)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

debrecen

debreceni állatkert

fülesmaki

állatkert