Két ikerpár született: ők a játékos jövevények ebben a vidéki állatkertben

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Két ikerpár született: ők a játékos jövevények ebben a vidéki állatkertben

A vicces kinézetű, játékos makik a Nyíregyházi Állatparkban születtek néhány napja, de már előszeretettel csenik el az idősebbektől a gyümölcsöket.

Egy héten belül két gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) ikerpár született a Nyíregyházi Állatparkban. A Madagaszkár című animációs filmből is ismert katták könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról - innen a magyar nevük is - , amit járás közben magasra emelnek.

A jelenleg háromhetes kattakölykök - akik most leginkább a mesebeli manókra hasonlítanak - a felnőtt állatok hasán csimpaszkodva vagy hátukon lovagolva töltik mindennapjaikat. Az anyaállatoknak nem megterhelő a kicsik hordozása és gondozása, mert a csapat hölgytagjai közösen, "dajka dacszövetségben" nevelik a csapat legifjabbjait

- mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője az MTI-nek.

A szakember megjegyezte, mivel a gyűrűsfarkú makik szaporodási időszaka még tart, és a csoportban még van termékeny nőstény, a gondozók további szaporulatra számítanak a jelenleg negyven állatot számláló, több kifutóban élő csapatban.

A Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon. Angolul és latinul is lemuroknak nevezik őket és közeli rokonaikat, mert kiáltásaik a római lemures, azaz a holtak szellemeinek hangját juttatták a tudósok eszébe. Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat ivarérett hímjeivel szemben. Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mti

gyűrűsfarkú maki

állatkert

nyíregyházi állatpark

maki

lemur catta

kölyök

állatkölykök

nyíregyháza

szabolcs-szatmár-bereg megye