Óvatosan nyitnak a színházak: van, ahol csak szeptembertől várják a nézőket

HelloVidék   
  Megosztom
Óvatosan nyitnak a színházak: van, ahol csak szeptembertől várják a nézőket

A Szegedi Nemzeti Színház igazgatója elmondta, vegyes érzelmekkel fogadták a nyitás hírét, így továbbra is az óvatosság és a biztonság marad a társulat legfőbb vezérelve. A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház a szeptemberben induló új évadban mutatja be a pandémiás időszakban elkészült premierjeit, illetve a bérletsorozatokban korábban meghirdetett, de még le nem játszott előadásait.

A négymillió fős átoltottság el­­érésével egy időben a kulturális intézmények kényszerű zárvatartására vonatkozó korlátozást feloldották. A Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, Barnák László igazgató delmagyar.hu megkeresésére elmondta, vegyes ér­­zelmekkel fogadta a nyitás hírét.

A színházi maszkokhoz hasonlóan egyszerre sírunk és nevetünk. Örvendetes egyfelől, hogy ismét lehetőségünk van találkozni a közönséggel. Ugyanakkor igen váratlanul ért e korábban fokozatosnak hirdetett nyitási lehetőség. No­vemberben lezártuk az összes jegy visszaváltását, nem hirdettünk bérletes előadásokat sem, úgyhogy most a nulláról kell felépíteni minden elő­adást. Ha meghirdetünk egy produkciót, három-négy hét szükséges, hogy el tudjanak fogyni a jegyek. Ráadásul, mivel a fokozatos nyitásra számítottunk, beütemeztünk felújítási munkálatokat is. Mindennek fejébe nyakunkon az évad vége

- fejtette ki, majd hozzátette, minden nehézség ellenére azonban természetesen szeretnének találkozni a nézőkkel.

A nyitást előreláthatóan a Szegedi Szimfonikus Zenekar elmaradt előadásainak pótlásával fogjuk indítani, ugyanakkor e lehetőség számunkra mindenekelőtt az intenzívebb házon belüli munkát jelenti, hiszen javában zajlanak a Barabbás rádiójáték felvételi munkálatai. Emellett Szilágyi Annamária rendezésében felolvasószínházi előadással is készülünk május végére

- tette hozzá.

Mint mondta, a kényszerű zárvatartás időszaka alatt sem állt meg a munka a teátrumban. Több produkció – például A padlás, a 39 lépcsőfok és a Black Comedy – készült el, ám ezek bemutatását a következő évad­­ra tervezik.

A döntés az intézményvezetők kezében van, és azt gondolom, a járvány még nem került olyan stádiumba, amelyben nagyon biztonságos működésről lehetne beszélni. A társulat átoltottságának mértéke viszonylag nagy, ám zömmel még csak az első oltást kapták meg a munkatársak, ami még nem jelent teljes védettséget. Márpedig nálunk az előadások során óhatatlan, hogy kö­­zel kerüljenek egymáshoz a kollégák. Mindez óvatosságra int, továbbra is a biztonság a legfőbb vezérelvünk

- mondta, majd kiemelte, május 1-től a Szegedi Szabadtéri Játékok teljesen egybeolvadt a Szegedi Nemzeti Színházzal. A direktor a jelenlegi legfontosabb feladatként a nyári játékok előkészítését je­lölte meg.

A jelenlegi szabályozásnak mindössze egyetlen pontja van, amely még ütközik a Szabadtéri Játékok megrendezésének lehetőségével. Mégpedig a kijárási tilalom határideje. Bízunk azonban abban, hogy mire eljön az idő, ez az akadály is elgördül a játékok elől, és mind a Dóm téren, mind az Újszegedi Szabadtéri Színpadon meg tudjuk tartani a produkciókat

- közölte.

Csak ősztől várja vendégeit a salgótarjáni színház

A színház közösségi oldala szerint a Zenthe Ferenc Színház üdvözli, hogy a kormányrendelet lehetővé teszi a magyarországi színházaknak a szinte korlátozás nélküli, csupán a védettségi igazolvány ellenében történő látogatását. Szeretné azonban, ha az újranyitás valóban mindenki számára örömteli esemény lenne, ezért a színház vezetése a legkörültekintőbben készíti elő a Zenthe Ferenc Színház újbóli működését, hiszen felelősséggel tartozik a nézőiért, a színészeiért és a munkavállalóiért is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

színház

szeged

győr

előadás

nyitás

pandémia

koronavírus

koronavírus-járvány