Kiakadt a cukiságmérő: az állatkert új jövevénye mindenkit az "uszonya" köré csavar

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Kiakadt a cukiságmérő: az állatkert új jövevénye mindenkit az uszonya köré csavar

Nagy az öröm Debrecenben! Pápaszemes pingvinfiókával gyarapodott a 23 tagú kolónia. Az országban egyedülálló módon a látogatók a Nagyerdő fái alatt akár együtt is totyoghatnak a pingvinekkel.

Újabb fiókával gyarapodott a debreceni nagyerdei állatkert immár 24 tagú, valaha volt legnépesebb pápaszemespingvin-kolóniája: a csütörtökön bemutatott három hónapos Manfréd egyelőre a pingvinóvodában nevelkedik, és várhatóan ősz végén csatlakozhat a kolónia többi tagjához, közölte az intézmény vezetője az MTI-vel.

Afrika egyetlen pingvinfaja, a pápaszemes pingvin a kontinens déli csücskének partvidékén és a környező szigeteken őshonos. Magyar elnevezését a szeme fölötti csupasz, rózsaszín foltról kapta, amely a hőszabályozásban segíti: ha megemelkedik a pingvin testhőmérséklete, több vér áramlik erre a területre, majd hűl le a környező levegő által. A debreceni állatkert 2008 óta ad otthont pápaszemes pingvineknek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében.

A jövevény másfél éves koráig még jól megkülönböztethető lesz felnőtt társaitól, mivel csak akkorra vált majd át teljesen a faj jellegzetes fekete-fehér szmokingjára

- mondta el Nagy Gergely Sándor, az állatkert igazgatója.

A pingvinekre jellemző fekete-fehér frakk csak a szárazföldön feltűnő viselet, mivel úszás közben kiváló rejtőszínként szolgál: az állat fekete háta a sötét víztükörbe, fehér hasa pedig a vízen áttetsző napos égboltba olvad bele, egyaránt megtévesztve a prédaállatokat és a potenciális ragadozókat.

A fajt eredeti élőhelyén elsősorban a táplálékforrásait veszélyeztető ipari léptékű túlhalászat, illetve az olajszennyezés fenyegeti, ezért jelenleg veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján, mondta el a szakember.

Az elmúlt években a látványetetések és a pingvinovi növendékeinek napi egészségügyi sétája igazi közönségkedvenccé tette a pápaszemes pingvineket Debrecenben. Utóbbira - Magyarországon egyedülálló módon - a látogatók is elkísérhetik a Nagyerdő fái alatt totyogó állatokat. Az intézmény május 1-jei újranyitásával mindkét programelem visszatért az érdeklődők nagy örömére.

Címlapkép, fotók: Nagyerdei Kultúrpark

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

állatkert

nagyerdei kultúrpark

debrecen

debreceni nagyerdő

debreceni állatkert

pingvin

pingvinfióka

hajdú-bihar megye