Új lakókkal bővült a Szegedi Vadaspark: szenes teknős kelt ki

MTI   
  Megosztom
Új lakókkal bővült a Szegedi Vadaspark: szenes teknős kelt ki

Szenes teknős (Geochelone carbonaria) kelt ki a Szegedi Vadasparkban, a Dél-Amerikában őshonos faj utódja az állatkert hüllőovijában cseperedik - közölte Veprik Róbert igazgató.

A Szegedi Vadasparkban már hosszú évek óta sikeresen keltetnek ki szárazfölditeknős-tojásokat. A napokban egy szenes teknős bújt ki a tojásból mintegy 110 napos kelési idő után. A gondozók folyamatosan ellenőrzik a keltetőt, figyelemmel kísérik a folyamatot, és ha szükséges, segítik a teknőst élete első nagy feladatának teljesítésében.

A fiókának a kikeléskor még sérülékeny a hasi oldala. Amíg a tápanyagot biztosító szikzacskó duzzadt, addig a hasi páncélja sem záródik. Pár nap eltelte után azonban felerősödik a gondozók által hüllőovinak nevezett helyiségben cseperedő teknős, melyet csak később mutatnak be a látogatóknak.

A szenes vagy fekete teknős egy dél-amerikai szárazföldi teknősfaj, amely bár nem gyakori, kedvelt a terraristák körében. Leginkább szárazabb erdőkben, füves szavannákon fordul elő, de a víz közelségéhez ragaszkodik. A kifejlett példányok félméteresek, tömegük eléri a húsz kilót. Nevüket fekete hátpáncéljukról kapták, melyek közepén sárgás foltok találhatók. Elsősorban gyümölcsökkel, bogyókkal, gombákkal táplálkoznak, de elfogyasztják a döghúst is.

Egy költési szezon idején a nőstények legfeljebb 15 tojást tojnak, melyekből 100-200 napot követően kelnek ki a 4,5 centi körüli fiókák. A szenes teknős a többi Magyarországon kedvelt szárazföldi teknősfajhoz hasonlóan - mint a görög és leopárdteknős - védelemre szorul, kereskedelmét és tartását nemzetközi egyezmény (Washingtoni Egyezmény - CITES) szabályozza. Ezért csak olyan állatot szabad megvásárolni, amely rendelkezik a szükséges dokumentumokkal - európai uniós közösségi vagy tenyésztői bizonylat -, amelyek igazolja, hogy az adott példány tenyészetből származik, nem vadon fogták be.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szenes teknős

szegedi vadaspark

hüllőovi