Több lakóhoz is pár érkezett: jöhet a bébibumm a Debreceni Állatkertben?

HelloVidék   
  Megosztom
Több lakóhoz is pár érkezett: jöhet a bébibumm a Debreceni Állatkertben?

Az idei dinamikus gyűjteményi gyarapodásnak köszönhetően a Debreceni Állatkert látogatói nemcsak a bébibumm sztárjaival és számos, az intézményben korábban sohasem tartott fajjal találkozhatnak, hanem új állati szerelmek szövődésének is tanúi lehetnek, hiszen az elmúlt időszakban több lakóhoz is potenciális pár érkezett.

A szurikáták és gyűrűsfarkú makik állományújítása után most Mazsola, a Trópusi ház mindig szorgos nagy szőröstatuja kapott társat egy fiatal nőstény személyében, aki május 25-én érkezett a csehországi Brno állatkertjéből. A karanténidőszak leteltével az új jövevény össze is költözött a közönségkedvenc hímmel, akivel már javában ismerkedik a kétujjú lajhárokkal közös társasbemutatójuk talajszintjén.

A Dél-Amerika déli pampáin, félsivatagaiban és erdőiben őshonos nagy szőröstatu, más néven sörtés armadilló (Chaetophractus villosus) egy igazán különleges és ősi öregrendbe, a vendégízületesek közé tartozik a többi tatufajjal, valamint a szintén újvilági lajhárokkal és hangyászokkal együtt.

Legszembetűnőbb jellegzetessége, hogy más tatukhoz hasonlóan háta nagy részét csontos páncél védi, amely az ő esetében 7-8 övből épül fel, és hosszú szőrszálak állnak ki belőle. Mindenevő, tápláléka után a földben kutat, amiben kiváló szaglása és erős, ásásra specializálódott karmai segítik. Idejének jelentős részét a föld alatt tölti, ahol különleges légzőrendszerének köszönhetően képes talajszemcsék felszívása nélkül belélegezni a levegőt.

Bár húsukért és páncéljukért egyaránt széles körben vadásszák őket természetes élőhelyükön, szívósságuknak és kiváló alkalmazkodóképességüknek köszönhetően a nagy szőröstatuk állománya egyelőre népes és stabil. A Debreceni Állatkertben 2015 óta találkozhatunk a fajjal, ekkor költözött át Mazsola a Miskolci Állatkertből; most pedig, hogy társat kapott, a remények szerint nem kell sokáig várnunk az első debreceni tatukölykökre.

(Kiemelt kép: Debreceni Állatkert)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

debrecen

debreceni állatkert

kölykök

állatok

gyűjtemény