Több lakóhoz is pár érkezett: jöhet a bébibumm a Debreceni Állatkertben?

HelloVidék   
  Megosztom
Több lakóhoz is pár érkezett: jöhet a bébibumm a Debreceni Állatkertben?

Az idei dinamikus gyűjteményi gyarapodásnak köszönhetően a Debreceni Állatkert látogatói nemcsak a bébibumm sztárjaival és számos, az intézményben korábban sohasem tartott fajjal találkozhatnak, hanem új állati szerelmek szövődésének is tanúi lehetnek, hiszen az elmúlt időszakban több lakóhoz is potenciális pár érkezett.

A szurikáták és gyűrűsfarkú makik állományújítása után most Mazsola, a Trópusi ház mindig szorgos nagy szőröstatuja kapott társat egy fiatal nőstény személyében, aki május 25-én érkezett a csehországi Brno állatkertjéből. A karanténidőszak leteltével az új jövevény össze is költözött a közönségkedvenc hímmel, akivel már javában ismerkedik a kétujjú lajhárokkal közös társasbemutatójuk talajszintjén.

A Dél-Amerika déli pampáin, félsivatagaiban és erdőiben őshonos nagy szőröstatu, más néven sörtés armadilló (Chaetophractus villosus) egy igazán különleges és ősi öregrendbe, a vendégízületesek közé tartozik a többi tatufajjal, valamint a szintén újvilági lajhárokkal és hangyászokkal együtt.

Legszembetűnőbb jellegzetessége, hogy más tatukhoz hasonlóan háta nagy részét csontos páncél védi, amely az ő esetében 7-8 övből épül fel, és hosszú szőrszálak állnak ki belőle. Mindenevő, tápláléka után a földben kutat, amiben kiváló szaglása és erős, ásásra specializálódott karmai segítik. Idejének jelentős részét a föld alatt tölti, ahol különleges légzőrendszerének köszönhetően képes talajszemcsék felszívása nélkül belélegezni a levegőt.

Bár húsukért és páncéljukért egyaránt széles körben vadásszák őket természetes élőhelyükön, szívósságuknak és kiváló alkalmazkodóképességüknek köszönhetően a nagy szőröstatuk állománya egyelőre népes és stabil. A Debreceni Állatkertben 2015 óta találkozhatunk a fajjal, ekkor költözött át Mazsola a Miskolci Állatkertből; most pedig, hogy társat kapott, a remények szerint nem kell sokáig várnunk az első debreceni tatukölykökre.

(Kiemelt kép: Debreceni Állatkert)

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

debrecen

debreceni állatkert

kölykök

állatok

gyűjtemény