Hihetetlen programok várnak országszerte: nagyon meglepnek a tájházak hétvégén

HelloVidék   
  Megosztom
Hihetetlen programok várnak országszerte: nagyon meglepnek a tájházak hétvégén

A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is megrendezi a Tájházak Napja című országos rendezvénysorozatát, ezúttal rendhagyó módon, június 25-26-án, kapcsolódva a Múzeumok Éjszakájának rendezvényeihez. Így nemcsak a városi múzeumok, hanem a legkisebb falvak is gazdag kulturális élménnyel várják látogatóikat, nem is beszélve a finom falatokról, melyekből sok házigazda kínál majd kóstolót.

A járványhelyzet nem tette lehetővé, hogy a megszokott tavaszi alkalommal, Szent György napján várják tájházaink az érdeklődőket, de a júniusi hétvége már lehetőséget kínál a személyes találkozásra és a közös ünneplésre. Az eseményhez csatlakozó tájházak országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyütt hagyományőrző csoportok lépnek föl a helyszínen, s kézműipari portékák között lehet válogatni, vásárolni, tájjellegű ételek kóstolásával egybekötve.

A Falumúzeum 1960-tól őrzi és tárja az érdeklődők elé a köz-ség gazdag történeti és néprajzi emlékeit. A szervező-alapító Molnár Lajos és Molnár Lajosné szül. Haj-dú Margit tanító házaspár elképzelésének megvalósítását a nagytarcsai lakosság egy emberként támo-gatta, segítette. Az addig féltve őrzött, őseiktől örökölt tárgyakat a létesítendő múzeum számára aján-dékozták. Az idős emberek szívesen meséltek, hogy írott formában az utókor számára is ismertté tegyék homályba vesző hagyományaikat, szokásaikat, életformájukat. Ennek köszönhetően több értékes ta-nulmány, kiadvány, könyv született az alapítók tollából. A Molnár házaspárnak, illetve a 60 éves falumú-zeumnak állít emléket a Tájházak Napján nyíló kiállítás. Emellett filmvetítéssel, emléktábla avatással, kiállítóterem átadással és kézműves foglalkozással várják az érdeklődőket, akik a hagyományőrző folk-lórprogram gazdag kínálatából is választhatnak.

További ízelítő a bekapcsolódó tájházak programkínálatából

Kiskunmajsán és kistérségében élményfüzérrel várja látogatóit a Konecsni Gyögy Művelődési Központ, Tájház, Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény, valamint a Márton Gyűjteményes Ház Kömpöcön. A szí-nes palettán kiállításmegnyitó, mesemondás, kézműves foglalkozás és gyermekkoncert is megtalálható lesz.

Fotó: Matyó Népművészeti Egyesület: matyó család
Fotó: Matyó Népművészeti Egyesület: matyó család

Mezőkövesden a Matyó Népművészeti Egyesület alapításának 30.évfordulóját ünnepli a Tájházak Nap-ján tartandó programjaival, melyben kiállításmegnyitó, látványfőzés, bor- és pálinkakóstoló, sok-sok néptáncegyüttes bemutatója, hagyományőrzők felvonulása, és táncház is szerepel.

Nagyrábén, a Mezőgazdasági hagyományok gyűjteményében idén egy kút-túrát szerveznek, melynek alkalmával a Nagyrábén található kutakhoz kapcsolódó történeteket, legendákat elevenítenek fel egy falubejárás során. A gyűjteménybe azokat is várják, akik a Kelet-Német gyártmányú RS-09-es, vagy Nyugat-Német Lanz Bulldog veterán traktort szeretnének kipróbálni.

Az Ócsai Tájházban életre kelnek a gazdák és a gazdasszonyok mindennapi használati tárgyai, mégpedig mesés módon. Hol a Sütőasszony szegényes, földpadló szobájában szól majd a mese szitáról, teknőről, kenyérről, búzáról, dióról; hol pedig a Nagygazda házában mesélnek majd a tarisznyát akasztott, világ-látó legényekről és egy Katica nevű okos leányról, akit az anyja a királyhoz szán feleségnek.

A Szelence-porta Tájház Őrtiloson a lakodalmi ételek közül ezúttal a hagyományos cserép sütőben, kemencében sült kuglóf köré szervezi a napot. A lakodalmi kuglóf készítésének fortélyait idős asszo-nyoktól lehet ellesni. Aki erre kíváncsi, végig kísérheti a készítés folyamatát és természetesen kóstolót is kaphat a kisült kuglófokból. Ezen a napon a környékbeli hagyományőrző csoportok tánccal, dalokkal színesítik a programot.

Gyenesdiáson a József Attila Művelődési Ház és Könyvár Pásztorház dödöllekészítéssel és kóstolóval, kézműves foglalkozással, a Diási Vízimalom Pékmúzeum Festetics Fűszerkert és Herbáriumban gyógy-növény bemutatóval várja az érdeklődőket.

Szegeden a Napsugaras Tájházban, valamint a Gombai Tájházban online formában készülnek a Tájhá-zak Napjára. A Napsugaras Tájházban egy műtárgy, a tejes köcsög kerül a középpontba. Mai napig is használjuk, de tudjuk miért rajzoltak rá keresztet? Vagy tej tárolása mellett mire használták még? De megtudhatják az érdeklődők azt is, hogy milyen szegedi hagyományai vannak a tejfogyasztásnak, miket készítettek belő-le, milyen hiedelmek kapcsolódnak hozzá. Különféle játékokkal, gasztronómiával, kézműves progra-mokkal várnak mindenkit tehát az online térben.

A gombaiak lakossági szavazás keretében kiválasztanak egy-két különösen kedves vagy fontos kiállított tárgyat a Gombai Tájházból. Ezek után ezekről a tárgyakról interjút készítenek az adományozóval vagy olyan települési lakossal, aki el tudja mesélni a kiállított tárgy hiteles történetét, eredetét, a hozzá kö-tődő hagyományokat, a régi életformában, a paraszti kultúrában elfoglalt szerepét. Ebből az interjúból, valamint a tájházi kiállítás képi anyagából egy videót vágnak össze, amelyet június 26-án feltöltenek a Gombai Tájház facebook-oldalára.

A teljes programkínálatról a Tájházszövetség oldalán: http://tajhazszovetseg.hu/tajhazak_napja_2021 és a Tájházszövetség Facebook-oldalán. lehet tájéko-zódni.

Címlapkép: Mezőfalvi Tájház

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tájház

tájházak napja

programok

utazás belföldön

turizmus

népművészet

tájházak szövetsége

hagyományőrzés

rendezvény

rendezvénysorozat